• 60
 ≫ 

Vučić u poseti Paliću: Mladi se zbog ovih vinarija vraćaju, a izvoz se meri desetinama miliona evra

 ≫ 

Vučić i Pastor obišli su fabriku u pratnji vlasnika kompanije "Andex" Lajoša Čakanja i izvršnog direktora Branislava Ličine

  • 60
Aleksandar Vučić Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor obišli su danas "Podrum Palić" u kojem je u petak otvorena novoizgrađena hladnjača i destilerija porodične kompanije "Andex", a u koju je ukupno uloženo blizu 11,5 miliona evra.

Vučić i Pastor obišli su fabriku u pratnji vlasnika kompanije "Andex" Lajoša Čakanja i izvršnog direktora Branislava Ličine.

On je ovaj susret ovekovečio i fotografijom sa Lajošem i Andorom Čakanjem u vinariji "Zvonko Bogdan", koja je objavljena na instagram profilu Budućnost Srbije.

 
 
 
View this post on Instagram
Sa Lajošem i Andorom Čakanjem u prelepoj vinariji "Zvonko Bogdan"!A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

Nakon obilaska "Podruma Palić" predsednik se zahvalio domaćinima i čestitao na velikom uspehu.

- Veliko hvala za gostoprimstvo, ali hvala i za to što činite za svoje porodice i za našu zemlju Srbiju. Ovo je nešto što nas čini ponosnim. Posebno sam zahvalan predsedniku mađarske Vlade na pomoći i brojnim projektima - rekao je Vučić.

- Izvoz ove obe kompanije koje smo danas posetili biće više desetine miliona evra. Oni će ovde da proizvode rakiju od više vrsta voća. Najveći deo toga ići će za izvoz, ali i za domaću potrošnju - rekao je Vučić, i dodao:

- Čestitam našim vinarima na fantastičnom uspehu naše vinarske industrije. Čestitam im što šalju svoju decu na školovnaje i vraćaju ih u Srbiju. Čestitam im na proizvodnji vina.

Predsednik je dodao da su mnogi od naših proizvođača vina bili na sajmu vina u Šangaju.

Kako kaže, to je važno za našu ekonomiju, a napredak jedne ekonomije vidi se po razvoju vinske industije.

Aleksandar Vučić Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

- Hvala vam u ime Republike Srbije, hvala vam u ime svih naših ljudi. Porezi koje plaćate su važni za nas. Hvala Vama Ištvane - rekao je Vučić i dodao da je srećan što su odnosi Srbije i Mađarske na tako visokom nivou.

Kompanija "Andex" je pre dve godine preuzela "Podrum Palić". Do sada su kreirali 11 novih brendova u 10 kategorija - rakija i jakih alkoholnih pića.

Na mestu nekadašnje fabrike "Podrum Palić" izgrađena je hladnjača kapaciteta skladištenja 6.000 tona smrznutih proizvoda sa linijama za preradu višnje i paprike, a prostire se na površini od 7.000 kvadratnih metara.

Sama destilerija ima kapacitet prerade tri miliona litara jakih alkoholnih pića, a obuhvata površinu od 11 hiljada kvadratnih metara preradnog i skladišnog kapaciteta.

Aleksandar Vučić Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Kako je najavljeno, u sezoni će biti zaposleno 160 radnika, a plan je da se u prvoj godini proizvodnje na domaće i regionalno tržište plasira više od 50 proizvoda.

U izgradnju hladnjače i destilerije kompanija "Andex" je iz sopstvenih sredstava investirala 4,7 miliona evra, iz kredita banke obezbeđeno je 2,7 miliona evra, a Fondacija Prosperitati obezbedila je 4,05 miliona evra.

Kompanija "Andex" iz Subotice, osnovana je 1992. godine, kao društvo sa potpunim privatnim kapitalom, porodično orijentisana.

Inače, "Podrum Palić" je bila nastarija srpska vinarija, sa tradicijom od 1896. godine, u čijem je posedu bilo 147 hektara zemljišta duž srpsko-mađarske granice, podrum kapaciteta 12 miliona litara, linija za punjenje, ogroman magacinski prostor.

Aleksandar Vučić Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Privatizacija podruma počela je 2002. godine, kada je 34 odsto akcija kupio biznismen Vojin Ðorđević, koji je godinu dana kasnije postao i većinski vlasnik.

Preduzeće je 2008. otišlo u stečaj, a dve godine kasnije je proglašen bankrot.

Pre privatizacije, preduzeće je zapošljavalo 350 radnika, dok je u trenutku proglašenja stečaja bila je zaposlena 51 osoba.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mila

    23. novembar 2019 | 19:59

    Srbija ekonomski ojačava jer se ulaže u svaki region u svaku granu privrede i poljoprivrede.

  • 007

    23. novembar 2019 | 18:37

    Ne primecujem da se mladi vracaju u Srbiju ali primecujem da povlace za sobom drugare, rodbinu...

  • Nikola

    23. novembar 2019 | 19:56

    Zaštitni znak naše zemlje oduvek su bili kako vrhunska, kvaltetna rakija, tako i vino! Upravo to je uz poljoprivredu i stočarstvo, deo industijske proizvodnje koji ima perspektivu i u koji treba ulagati.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>