• 1
 ≫ 

Sećate li se?! Pre šest godina u malom selu Šajkaš...

 ≫ 

U selu Šajkaš 2013. godine počela gradnja deonice gasovoda Južni tok u Srbiji, duga 421 kilometar i vredna 1,9 milijardi evra

  • 1

Na današnji dan pre šest godina u selu Šajkaš počela je gradnja deonice gasovoda Južni tok u Srbiji.

- Dugo ste čekali, počnite - rekao je tada predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji je poručio da je Srbija država rešenja, dogovora i tolerancije i država budućnosti.

Tada su potpsana i tri ugovora:

Ugovor o finansiraju potpisali su direktor Javnog preduzeća Srbijagas Dušan Bajatović i predsednik Upravnog odbora Gasproma Aleksej Miler.

Ugovor o transportu potpisali su Bajatović, Miler i zamenik direktora Sektora za projekte Gasproma Alesandar Siromjatin.

Ugovor o proglašenju deonice Južni tok za projekat od nacionalnog značaja potpisali su ministarka energetike Srbije Zorana Mihajlović, Siromjatin i Bajatović.

Međutim, Rusija je otkazala projekat Južni tok krajem 2014. godine sa obrazloženjem da je Evropska unija odbila da podrži izgradnju tog gasovoda, kojim bi se gas iz Rusije, preko Bugarske i Srbije, dopremao do centralne Evrope.

Geopolitika energije na jugu Evrope dodatno se iskomplikovala nastojanjima Turske da nađe alternativu za ruski gas. Mnogi politači su kasnije u svojim izjavama “oživljavali” taj gasovod.

Na pitanja da li je uopšte zamislivo da se ponovo razmotri izgradnja Južnog i Turskog toka, evropski diplomatski izvori uzvraćali su poslovičnom mudrošću "Nikad ne reci nikad!", ali su govorili da je objektivno teško zamisliti vraćanje na Južni toku u prvobitnom vidu tog projekta.

Vest da je Južni tok umro, bila je vest koja je trebalo da stavi čep na cev ruskog gasovoda kroz Srbiju. Nekoliko godina kasnije ideja je oživela, ali nije to onaj stari gasovod, promenio je ime i trasu, ali namena je ostala ista.

Od umrlog Južnog toka sada se uveliko pripremamo za novi gasovod - izgradnju Turskog toka kroz našu zemlju

Skupština je prvobitno usvojila Predlog izmena i dopuna zakona o eksproprijaciji i pribavljanju dokumentacije za izgradnju sistema za transport prirodnog gasa "Južni tok".

Promenio se naziv "sistem za transport prirodnog gasa Južni tok" sa nazivom "magistralni gasovod granica Bugarske - granica Mađarske".

Takođe, u zakonu se promenio naziv "South stream društvo sa ograničenom odgovornošću" sa "Gastrans društvo sa ograničenom odgovornošću".

Umesto Južnog toka i njegova četiri kraka sada je tu Turski tok sa dva kraka od kojih jedan može dalje na Balkan.

Danas se na Turski tok gleda kao na nacionalnu stratešku investiciju, i već na drugoj deonici, od Ćuprije do Dunava, kroz Pomoravlje, odvija se po planu,

Turski tok kroz Srbiju je dug 403 kilometra, ugradiće se preko 50.000 tona cevi velikog promera, a na trasu kroz Pomoravlje dopremaju se kamionima sa stovarišta u Ćupriji.

Ipak, ako je Srbija išta naučila iz Južnog toka, onda da ni pompezna najava, potpis, a ni zavarena cev nisu garancija da će radijatori na kraju biti topli.

(Telegraf Biznis/V.B)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca

    24. novembar 2019 | 15:10

    Napisali ste: "Rusija je otkazala projekat Južni tok krajem 2014. godine sa obrazloženjem da je Evropska unija odbila da podrži izgradnju tog gasovoda" To je apsolutna neistina. Bugarska je pod pritiskom EU otkazala u ucesce u projektu.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>