• 0

Novi podsticaji za razvoj građevinskih firmi: Naše kompanije lakše do posla

Akcioni plan podrazumeva da će se raditi, između ostalog, na programu subvencija za opremu za građevinske i putarske kompanije, kao i na lakšem dobijanju garancija

  • 0
Građevinari, Građevinski radnici, zidari, gradilište Foto: Shutterstock

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež razgovarali su sa predstavnicima domaćih građevinskih kompanija o merama države koje treba da omoguće da srpske firme lakše dobijaju poslove i da se dodatno ojača domaća građevinska industrija.

Mihajlović je kazala da je na sastanku dogovoreno formiranje zajedničke radne grupe koju će činiti Ministarstvo građevinarstva, PKS, Ministarstvo privrede, Udruženje banaka Srbije, građevinske i putarske kompanije.

- Ta radna grupa će napraviti akcioni plan sa merama koje možemo da sprovedemo da bi našim kompanijama bilo lakše da dobijaju poslove - rekla je Mihajloviceva posle sastanka u Vladi Srbije kojem su prisustvovali predstavnici oko 70 domaćih kompanija.

Precizirala je da akcioni plan podrazumeva da će se raditi, između ostalog, na programu subvencija za opremu za građevinske i putarske kompanije, kao i na lakšem dobijanju garancija koje im trenutno otežavaju slabiji rezultati u periodu kad su bili finansijski uništeni i zbog toga ne mogu da dobiju garancije i da budu glavni izvođači.

- Videćemo šta možemo kao država da uradimo, zajedno sa Udruženjem banaka da bi oni lakše mogli da dođu do garancija. Takođe ćemo videti koji su to još propisi koje možda treba dodatno prilagoditi da bi realizacija projekata bila efikasnija - navela je Mihajlović.

SRBIJA MORAVSKI AUTO-PUT DRAGAN KUJUNDZIC

Ministarka je podsetila da je država u prethodnom periodu stvorila uslove da građevinarstvo i putarska privreda mogu da se razvijaju, od završenog Koridora 10 i deonica auto-puta “Miloš Veliki”, potpisanih ugovora za nove projekte i pokretanja novog investicionog ciklusa vrednog najmanje 10 milijardi evra i da je sada važno da domaće građevinske kompanije učinimo boljim i jačim da mogu da iznesu sve te projekte.

- Samo ako radimo udruženi - kompanije, država, PKS - možemo očekivati više domaćih kompanija na velikim projektima, a to je važno jer one zapošljavaju građane Srbije, utiču na privredni rast i daju mogućnost da se kao zemlja brže razvijamo - rekla je Mihajlović.

Predsednik PKS Marko Čadež izrazio je nadu da se već u četvrtak na sednici Vlade Srbije doneti odluka o formiranju Radne grupe za pravljenje akcionog plana za unapređenje građevinarstva.

Ocenio je da građevinarstvo u Srbiji dobro radi, dodajući da je realni rast u tom sektoru ove godine u odnosu na prošlu oko 15 odsto.

Prema njegovim rečima, jedna od tema današnjeg sastanka sa građevinarima bila je učešće u bilateralnim ugovorima, odnosno na koji način domaće kompanije mogu bolje da iskoriste neke međunarodne sporazume i ugovaraju velike poslove.

- Razgovarali smo kako da naše firme dođu do boljih ugovora za što veću maržu, a ne da taj novac odlazi u inostranstvo tako što će neka strana firma podugovarati pod lošim uslovima neku domaću firmu. Želimo da stvorimo što bolje uslove za naše kompanije na velikim infrastrukturnim projektima koje radimo sa kineskim i evropskim partnerima - rekao je Čadež.

Kaže da PKS u tom slučaju nudi konkretnu pravnu pomoć da se kroz sredstva Komore angažuju pravni eksperti.

- Spremni smo da izdovojimo ta sredstva i pomognemo Ministarstvu kada je u pitanju sklapanje tih ugovora - naglasio je Čadež.

Tema razgovora, navodi on, bila je i problem radne snage, te je, dodaje Čadež, s jedne strane dogovoreno da se modernizuju profili u stručnim školama koji su stari više od 30 godina, a s druge strane da se olakšaju uslovi za dobijanje radnih dozvola za uvoz radne snage.

- Hteli ili ne hteli moramo da uvozimo radnu snagu iz drugih zemalja, kako bismo završili sve građevinske radove na vreme - ukazao je Čadež.

Građevinari su, dodaje on, ukazali i na problem dobijanja garancija, a predsednik Komore je istakao će radna grupa zajedno sa državnim partnerima i stranim partnerima, poput razvojnih banaka, napraviti garantnu shemu koja će omogućiti našim kompanijama da lakše dobijaju bankarske garancije kod komercijalnih banaka.

Generani direktor "Eneroprojekt Holdinga" Stojan Čolakov kao najvažniju temu sastanka istakao je učešće domaćih građevinskih kompanija u bilateralnim ugovorima, odnosno u ugovorima sa kineskim, turskim, ruskim i ostalim izvođačima koji dobijaju poslove u našoj zemlji u oblasti građevinarstva.

- Precizirana je i nagoveštena želja o formi kako bi to domaća građevinska preduzeća učestvovala na tim poslovima i na taj način obezbedila sebi za jedan srednjoročan period učešće u poslovima. Angažovanje na tim poslovima našim firmama omogućava razvoj, dobijanje garancija, zadržavanje radne snage i uvođenje inovacija u našu građevinsku opremu - zaključio je Čolakov.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>