• 19
 ≫ 

Pre 100 godina rođen je Deda Avram: Čovek koji je preko noći izjednačio dinar sa nemačkom markom

 ≫ 

Deda Avram danas je u fokusu srpskih akademika

  • 19

Srpski akademici i ekonomisti obeležavaju stogodišnjicu rođenja dobro nam znanog Deda Avrama - čoveka koji je preko noći izjednačio dinar sa nemačkom markom i zaustavio jednu od najvećih hiperinflacija u istoriji sveta. Januara 1994. mesečna inflacija bila je 313 miliona odsto, a zemlja na ivici kraha.

Bili smo milijarderi po nulama na novčanicima, a ništa nismo mogli da kupimo. Štampanje para bez pokrića obezvredilo je plate i penzije tokom 40 meseci koliko je trajala hiperinflacija.

- Kod nas se svi problemi rešavaju povećavanjem države a ne smanjivanjem države. Kome god šta padne na pamet - od farbanja kule Nebojše, do kulture, marketinških centara do poluiskorišćenih zgrada, bruka jedna sve zajedno - rekao je svojevremeno Dragoslav Avramović, guverner NBS od 1994. do 1996. godine.

biznis sajt, business, biznismen, pare, novac, dinari

Foto-ilustracija: Shutterstock

Krajem januara 1994. počela je primena Avramovićevog programa stabilizacije i uvođen je novi dinar ubrzo nazvan "Avram".

- Avramović je izvukao jednu ključnu liniju, ključnu preporuku, a to je bilo – fiksirajte kurs dinara i učinite ga konvertibilnim. Ta mera je ekstremnu inflaciju koja se mesečno merila na nekoliko miliona procenata oborila za nedelju dana na nulu - objašnjava Pavle Petrović, predsednik Fiskalnog saveta.

Novi konvertibilni dinar je zvanično vredeo jednu nemačku marku. Prve su dobili penzioneri ali kupovna moć nije bila velika.

- Znači dinar nije bio konvertibilan u pravom smislu i takav je bio manje vredan. Program je mogao da uspe da smo otklonili deficit i bez spoljne podrške - navodi Diana Dragutinović, profesorka ekonomije.

Pokretač hiperinflacije treće po obimu u istoriji čovečanstva bio je raspad Jugoslavije, podsećaju stučnjaci i dodaju da je tvorac same hiperinflacije rimski imepertor Dioklecijan koji je 80 odsto srebra zamenio kovanicama bez srebra, pa je ljudima za pogaču umesto jednog novčića bila potrebna kesa novih para.

- On je izdao dekret da će da izvrši smrtnu kaznu svima koji ne poštuju cene koje će on da fiksira. Desilo se samo to da su svi trgovci pobegli iz Rima - navodi Danica Popović, profesorka Ekonomskog fakulteta.

Ekonomisti tvrde da je najbolja brana protiv hiperinflacije nezavisna Narodna banka, uz podsećanje da je Deda Avram u Skupštini, kada je smenjen sa funkcije guvernera, rekao: "Neću da štampam pare".

Video: Pet načina da sačuvate više novca u džepu, već danas!

(Telegraf Biznis/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • CHE

    26. novembar 2019 | 11:19

    KO SE GOD POJAVI DA NARODU BUDE IOLE MALO BOLJE ON NE VALJA, RUŠI . TAKO DO DANAŠNJEG DANA. STOKA. DEDI AVRAMU DUBOKI NAKLON I NEŠTO POZITIVNO ŠTO SE POJAVILO U OVIH NAMA UKRADENIH 30-TAK GODINA.

  • Rastko

    26. novembar 2019 | 13:41

    A onaj pekar sto je oborio nevidljivog i izjednacio ga sa zemljom je u fokusu samo svoje zene

  • nikolas

    26. novembar 2019 | 10:51

    DEDA AVRAM JE BIO EKONOMSKI GENIJE A TADASNJA VLAST G......!!!!!!!!!???!!! TO STO JE ON URADIO URADIO JE SAMO U NEMACKOJ HINKI ALI RATOM!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>