• 0

Putin otvorio "Nevu": Ovo je auto-put budućnosti

Putin je rekao da je odluka o nazivu puta doneta putem javnog glasanja, a među predloženim imenima bili su i "Valdaj" i "Dve prestonice"

  • 0
Vladimir Putin

Foto: Tanjug/AP

Ruski predsednik Vladimir Putin otvorio je novi auto-put koji spaja Moskvu sa Sankt Peterburgom, a kako je saopštio, put će se zvati "Neva".

Putin je rekao da je odluka o nazivu puta doneta putem javnog glasanja, a među predloženim imenima bili su i "Valdaj" i "Dve prestonice".

Infrastruktura trase, poručio je ruski lider, biće najsavremenija, kao i sâm put.

Novi auto-put M11 dužine 700 kilometara treba da postane pravi poligon za testiranje i primenu naprednih tehnologija, kako u IT sektoru, tako i u oblasti saobraćaja, a biće jedan od najbezbednijih u Rusiji. Prosečno vreme putovanja iznosiće oko pet i po sati, u poređenju sa prethodnih osam časova, koliko je trajao put besplatnom trasom M10 Moskva-Sankt Peterburg.

Stručnjaci su uvereni da će ovaj auto-put, pored povećanje brzine prevoza putnika i robe, dati i novi podsticaj za razvoj važnih industrijskih grana, kao i mogućnost za primenu novih tehnologija.

 

Bespilotna vozila

Predviđeno je da se od proleća 2020. godine na auto-putu M11 započne testiranje bespilotnih vozila. Grigorij Volkov, direktor Departmana za putnu infrastrukturu, najavio je da će u naredne dve do tri godine biti otvorene posebne trake za kretanje bespilotnih kamiona. Ovaj projekat bi trebalo da smanji troškove transporta za 15 procenata, a vreme isporuke robe iz glavnog grada do Sankt Peterburga za 38 odsto. Sva tehnika za održavanje ovakve vrste modernih auto-puteva biće automatizovana.

Auto-put M11 predstavlja visokotehnološki projekat u sferi saobraćaja, pa samim tim zahteva i razvijenu komunikacionu mrežu. Prema postojećim planovima, duž cele trase biće izgrađeno preko 100 prijemnika koji će obezbeđivati stabilan 4G signal, a mreža će početi da funkcioniše već u prvom kvartalu sledeće godine.

Vladimir Putin

Foto: Tanjug/AP

 

Internet duž cele trase

Vjačeslav Petušenko, predsednik državne kompanije "Avtodvor", ističe da će ceo auto-put biti pokriven mrežom pete generacije, što će omogućiti izuzetno precizno lociranje bespilotnih vozila sa mogućim odstupanjem od 5 do 10 santimetara.

Izgradnja auto-puta M11 započeta je 2012. godine, a očekivalo se da će radovi biti završeni do 2018, pred početak Svetskog prvenstva u fudbalu. Do odlaganja završetka radova došlo je zbog nezgodnog terena prekrivenog močvarama, potrebe za izgradnjom novog mosta preko Volge, ali i otkrivanja arheoloških nalazišta koja su zahtevala prilagođavanje i promenu postojećih planova. Za izgradnju ovog auto-puta izdvojeno je oko 550 milijardi rubalja, odnosno osam milijardi evra.

 

Promocija motora na gas

Između ostalog, zamisao je da ova trasa doprinese i promociji motora na gasni pogon. Viktor Zubkov, predsednik upravnog odbora "Gasproma", ističe da je sa predsednikom Vladimirom Putinom razgovarao o popularizaciji i razvoju tržišta gasa. Prema njegovim rečima, prednost motora na gasni pogon u odnosu na benzinske i dizel-motore je niska cena. Pres-služba „Gasproma“ izdala je saopštenje da su ove jeseni učesnici mitinga "Gas u motorima-2019" imali mogućnost da ispitaju sposobnosti motora sa gasnim pogonom, prešavši preko osam hiljada kilometara u Rusiji, Nemačkoj, Belgiji, Srbiji, Bugarskoj i Turskoj. Ova kolona automobila je imala priliku da prođe i novom trasom M11. Postoje planovi za razvijanje guste mreže benzinskih stanica na auto-putu M11, a izgradnja je već u toku.

(Telegraf Biznis/Sputnjik)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari