• 0

Vest koja je uzdrmala internet: Privatna kompanija preuzima sve .org domene

Vest koja je objavljena uzdrmala je internet, a korisnike ovih domena ostavila u strahu od mogućeg poskupljenja cene korišćenja

  • 0

“Ethos Capital”, koji je osnovan u maju ove godine, kupio je “Public Interest Registry”, u okviru kojeg se nalaze svi .org domeni na internetu, a koji ih je trenutno oko 10 miliona. Potpuno preuzimanje je najavaljeno za prvi kvartal 2020. godine.

Neprofitne organizacije, koje zakupljuju većinu .org domena, sa strahom su dočekale ovu vest, a u okviru Nacionalnog saveta neprofitnih organizacija je organizovano potpisivanje peticije protiv prodaje, koja za sada ima 8.900 potpisa.

Njihova zabrinutost je izazvana strahom od mogućeg poskupljenja cene korišćenja .org domena, kao i od eventualne cenzure.

- Zabrinuti smo, ne samo zbog kupovine, već zbog toga što ona podrazumeva i ukidanje postojećih ograničenja cena, koje su do sada štitile neprofitne organizacije od mogućih velikih poskupljenja korišćenja .org domena - objašnjava Rik Koen, operativni direktor saveta, u izjavi za “CNN”.

“Public Interest Registry”, koji je predmet sporne kupovine, osnovan je 2002. godine sa ciljem da bude jedinstvena organizacija koja će upravljati .org domenom.

Odgovarajući na zabrinutost i negativne komentare, iz kompanije “Ethos” podsećaju da je u periodu od 1995. do 2003. godine “Public Interest Registry” već bio u vlasništvu kompanije koja nije neprofitna.

Ipak, strah dodatno podgreva i činjenica da novi vlasnik posluje samo šest meseci i da je sporno preuzimanje jedna od prvih investicija ove kompanije.

Džon Nevet, novi direktor “Public Interest Registry”-a izjavio je da “Ethos” nije bio jedini zainteresovan za kupovinu, ali da je imao najbolju ponudu, i dodao: “Mislim da je ovo dobro za korisnike jer ćemo biti fleksibilniji po pitanju ulaganja.”

Trenutna cena korišćenja .org domena iznosi oko 10 dolara godišnje, a u saopštenju novih vlasnika navodi se da je plani da ovaj domen i u budućnosti ostane pristupačan i povoljan, a da bi cena korišćenja mogla da skoči za najviše 10 procenata: “Ako imate jedan domen, a cena mu poraste za jedan dolar godišnje, izvesno je da nećete biti u problemu.”

Nagoveštavajući da je promena cene, zapravo, uperena protiv onih koji trguju .org domenima, iz “Ethos”-a dodaju: “Ako imate 50.000 domena, zauzimate ih i blokirate, onda će ova promena značajnije uticati na vaše troškove.”

(D. D.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke