• 0

"Polisa nije trošak": Najveće učešće u premiji osiguranja i dalje ono od auto-odgovornosti

Industrija osiguranja stabilna, rezerve i premije rastu

  • 0
Dani osiguranja

Foto: Promo

U prva tri kvartala u ovoj godini premija osiguranja porasla je 5,9 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Najveće učešće u premiji osiguranja je osiguranje od auto-odgovornosti, zatim  slede živiotna osiguranja, potom imovinska osiguranja i osiguranje motornih vozila, rečeno je na otvaranju skupa “Srpski dani osiguranja” u Aranđelovcu..

Viceguverner Narodne banke Srbije Željko Jović naglasio je važnost zadržavanja trenda rasta tržista osiguranja.

- Ostvaren je pozitivan rezultat u poslovanju od 9,3 milijardi dinara u prva tri kvartala ove godine, što je  rast od 33,2 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Tržište osiguranja raspolaže osnovom za uspešno servisiranje obaveza prema osiguranicima - istakao je Željko Jović.

Iz godine u godinu povećava se bruto premija našeg tržista i industrija osiguranja je samo u prošloj godini rešila 6,7 miliona polisa i isplatila oko 385 miliona evra klijentima. Tehničke rezerve srpske industrije osiguranja iznose više od 1,7 milijadri evra i garant su stabilnosti i snage ove industrije, pogotovo prema klijentima koji će biiti sigurni i zaštićeni -  rekao je Mirko Petrović, Predsednik Upravnog odbora UOSa.

Više od 300 predstavnika osiguravajućih kuća, državnih zvaničnika, kao i domaćih, regionalnih i stručnjaka iz inostranstva okupilo se na svečanom otvaranju trećih Srpskih dana osiguranja/Foto: Promo

Duško Jovanović, generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije istakao je da je ovaj događaj organizovan sa ciljem da podigne svest o osiguranju, kao i to da polisa osiguranja nije trošak, već investicija.

- Pokušaćemo da zajedno sa stručnjacima iz inostranstva razmenimo sve moguće informacije. Srpski dani osiguranja su sve posećeniji, a drago nam je što je sve više onih koji su spremni da uslovi osiguranja dostignu još viši nivo. Cilj nam je da naši građani razmišljaju o ponudi na tržištu, a ne da li im je polisa potrebna - kaže Duško Jovanović.

Učesnicima se obratio i ministar rada Zoran Ðorđević koji je rekao je da bitno da raste svest o značaju i ulozi osiguranja i dodao da su poplave koje su pogodile Srbiju 2014. godine pokazale koliko je važno osiguranje.

Ministar je naveo da se radi na zakonu o osiguiranju u slučaju povreda na radu.

Dodao je da je važno da građani razumeju da osiguranje nije trošak i da je edukacija veoma važna.

Tokom prvog dana Srpskih dana osiguranja razgovaralo se o prvoj polisi koja je izdata čak pre 180 godina i počecima osiguranja u našoj zemlji, idejama za razvoj tržišta osiguranja, Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti, dok je organizovan i okrugli sto na temu "Katastrofalne štete i kako upravljati njima“.

Drugi dan konferencije otvoriće ministar poljoprivrede Branislav Nedimović sa pričom o osiguranju u poljoprivredi.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>