• 17
 ≫ 

Poslodavci će morati da osiguraju sve radnike: Neće biti isto za građevince i "ćate" iz kancelarije

 ≫ 

Obaveza poslodavaca da osiguraju svoje radnike povećaće materijalne obaveze privrede, zato mora da se odmeri kolika će to obaveza da bude, prva je reakcija predstavnika privrednika.

  • 17
osiguranje zaposleni poslodavac Foto: Shutterstock

Poslodavci će morati da osiguraju sve radnike, piše u nacrtu novog zakona na kome se trenutno radi. Međutim, koliko će poslodavca koštati to da mu svi zaposleni budu osigurani?

- Radimo na tome da u nekim oblastima osiguranje bude obavezno. Reč je o novom Zakonu o osiguranju od povreda na radu, ne o izmenama postojećeg. Dakle, on bi obavezao svakog poslodavca da osigura radnike - rekao nam je ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

On očekuje da će zakon uskoro ući u skupštinu, i da na proleće bude usvojen.

Dodaje i da to nije dodatni namet poslodavcima.

- Radili smo analizu toga šta bi se dešavalo. Svakako, u prvom momentu bi bio to, na neki način, namet, ali svakako svi poslodavci koji se bave rizičnim poslovima imaju takozvanu štetu i isplatu štete. Ona bi ovim zakonom bila predviđena upravo da osiguravači isplaćuju tu štetu - kaže Đorđević.

Ipak, poslodavci ovu najavu komentarišu dvostrano:

- S jedne strane nije loše da poslodavci budu osigurani od rizika, jer kada dođe do neke nezgode, povrede radnika, u materijalnom smislu, često poslodavac bude u situaciji da značajno više nadoknadi tu šetu - kaže za Telegraf Biznis Nebojša Atanacković Predsednik Unije poslodavaca Srbije (UPS) .

Prema njegovim rečima, osiguranjem od odgovornosti, poslodavac skida sa sebe tu potrebu za materijalnom nadokandom. Međutim, to nikako ne znači da neće biti novih nameta.

- S druge strane, to obavezno osiguranje predstavlja jedno novo opterećnje za privredu - ističe on za naš portal.

Potrebno je, objašnjava, odrediti stepen plaćanja od strane poslodavca, jer nije isto opterećenje kod nekoga na gradlištu u odnosu na nekog u pekari, trgovačkom lancu...

- Mora biti značajno velka razlika u opterećenju poslodavaca u zavisnosti od delatnosti, čak u zavisnosti od radnog mesta - objašnjava -

- Jer, i u građevinarstvu, na primer, nemaju svi radne obaveze, neko radi na gradilištu, neko u kancelariji. Smatram će zakon da poveća materijalne obaveze poslodavaca, a s druge strane korisno je pod uslovom da se na pravi način odmeri kolika će to obaveza da bude - rekao nam je Atanacković.

Prema našim saznanjima, upravo je polisa od odgovornosti i pojam odgvornosti poslovanja oblast koja raste u poslednje vreme u Srbiji. Nju su međutim, uveli i kupuju je mahom strani investitori u Srbiji. To je i logično,  jer su praksu iz matičnih zemalja preneli na ove prostore i to je prva polisa koju uzimaju, kod nekih je ona ujedno i polisa koja najbrže raste.

(Vesna Bjelić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nepristrasno Objektivan

    29. novembar 2019 | 13:59

    Ako se ovaj zakon usvoji, a usvojice se, verovatno ce poslodavci da smanje plate zbog ovih mera jer ce imati vise troskova prema radniku. A privatnicima nista ovaj zakon nece smetati dok god mogu drzati neprijavljene radnike.

  • Lezi ljebu ...

    29. novembar 2019 | 16:25

    Treba radnik biti osiguran i tacka. Al ne uvodi se to zbog brige o radnicima, vec zbog osiguravajucih drustava.

  • D.

    29. novembar 2019 | 16:15

    A kao dosad radnici nisu morali biti prijavljeni i osigurani?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>