• 3

Putarina na istočnom kraku Koridora 10 od nedelje 410 dinara

Na istočnom kraku Koridora 10, od Niša do Dimitrovgrada, od nedelje u sedam sati ujutru, počeće da se naplaćuje putarina i iznosiće za automobile 410 dinara (Niš sever - Dimitrovgrad).

 • 3
Naplatna rampa Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Naplatne stanice Pirot istok, Pirot zapad, Bela Palanka, Niš Malča, Niš sever, Niš jug i Merošina biće puštene u rad 1. decembra, rečeno je u Putevima Srbije.

Takođe, u nedelju će početi da se primenjuje zatvoreni sistem naplate putarine od Beograda do Preševa na jugu, pošto će biti ukinute naplatne stanice Niš i Doljevac, rekao je pomoćnik direktora u Sektoru za naplatu putarine u Putevima Srbije Darko Savić.

Vozači će zato moći bez zaustavljanja da dođu od Beograda do Preševa, na jugu Koridora 10, i tu plate putarinu, kao i od Beograda do Dimitrovgrada.

Naplatne stanice Niš i Doljevac prestaju da rade odnosno na njima će biti podignute rampe i saobraćaj će se usmeriti saobraćajnom signalizacijom.

Petlja "Niš istok" biće zatvorena za saobraćaj do 31. decembra ove godine.

Savić navodi da su u Srbiji cene putarine utvrđene po pređenom kilometru, Zakonom o naknadama za korišćenje javnih dobara i zvaničnim cenovnikom, kao i da je trenutna cena 4,0728 dinara po pređenom kilometru za prvu kategoriju vozila, a za četvrtu kateogriju 24,4366 dinara.

Otkriva da će putarina za putnička vozila od Beograda do Dimitrovgrada iznositi 1.290 dinara (prva kategorija), dok će kamioni plaćati 7.720 dinara (četvrta kategorija).

Beograd - Preševo za automobile će biti 1.460 dinara, za kamione 8.750 dinara, Beograd - Niš jug ka Preševu 880 dinara za automobile i 5.280 dinara za kamione.

Naplatna rampa Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Beograd - Niš sever ka Dimitrovgradu je 870 za automobile i 5.240 dinara za kamione, Niš sever - Dimitrovgrad 410 za automobile i 2.470 dinara za kamione i Preševo - Dimitrovgrad 1.020 dinara za automobile i 6.110 dinara za kamione.

Naplatna stanica Niš istok će biti puštena u rad 1. januara i od nje do naplatne stanice Dimitrovgrad će putarina za automobile iznositi 380 dinara.

- Uspostavlja se od 1. decmebra, od sedam sati, zatvoreni sistem naplate putarine u punom profilu (šest traka). Od naplatne stanice Beograd do naplatne stanice Dimitrovgrad i od naplatne stanice Beograda do naplatne stanice Preševo. Zatvoreni sistem naplate putarine podrazumeva izmenu režima saobraćaja u zoni grada Niša i tamo više neće biti otvorene petlje i slobodan pristup autoputu - rekao je Savić.

Objasnio je da će se umesto toga plaćati putarina, ali da građani Niša neće plaćati na osnovu ugovora sa Putevima Srbije o korišćenju gradskih karata.

Savić dodaje da se naplatne stanice Niš i Doljevac otvarene još daleke 1984. godine i da će sada biti ukinute.

Kako kaže Savić, u zoni grada Niša postoje četiri naplatne stanice koje Nišlije mogu da koriste, a to su Niš sever, Niš istok (Matejevac), Niš Malča i Niš jug.

Očekuje da vozači što više koriste uređaj za elektronsku naplatu putarine.

Savić dodaje da Srbija može u regionu i Evropi da se pohvali da smo jedna od retkih zemalja u kojoj se masovno koristi elektronska naplata putarine.

Inače, putarina se na deonici autoputa od Niša do Dimitrovgrada trenutno naplaćuje u otvorenom sistemu i to na čeonoj naplatnoj stanici Dimitrovgrad.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Deki

  29. novembar 2019 | 15:55

  Od Subotice do Preševa oko 2200din,kao mesec dana za sve auto puteve u Madjarskoj,a ako ces od Preševa i da se vratiš do Subotice onda kao Madjarska i Austrija zajedno za jace od mesec dana.

 • E...

  29. novembar 2019 | 15:49

  Ožeži...

 • David

  30. novembar 2019 | 19:31

  Ma stavite odmah na 1000 da zaokruzimo i da zavrsimo vise sa tim

 • Eur: <% exchange.eur %>
 • Usd: <% exchange.usd %>