• 3
 ≫ 

Protesti protiv Crnog petka širom sveta, šta zaista stoji iza ovog "marketinškog trika"?

 ≫ 

Crni petak postao globalni fenomen, nisu svi srećni zbog toga

  • 3
Pariz, crni petak Foto: Tanjug/AP

Ljudi ne slave američki praznik Dan zahvalnosti u Francuskoj, Rusiji ili Južnoj Africi - ali kupuju na Crni petak, dan kad Amerikanci na veliko kupuju uoči božićnih praznika.

Kako piše AP, fenomen prodaje u SAD proširio se na prodavnice širom sveta poslednjih godina s takvom silom da izaziva negodovanje nekih aktivista, političara, pa čak i potrošača.

U blizini Pariza, borci protiv klimatskih promena blokirali su tržni centar i okupili se ispred sedišta kompanije Amazon kako bi protestovali zbog prekomerne proizvodnje za koju kažu da ubija planetu. Radnici kompanije Amazon u Nemačkoj štrajkovali su zahtevajući bolje plate. Neki francuski zakonodavci žele u potpunosti da zabrane Crni petak, navodi agencija.

Pariz, crni petak Protesti u Parizu, Foto: Tanjug/AP

Za mnoge aktiviste, Crni petak je čisto komercijalni događaj koji je osmišljen da podstakne prodaju u Americi uoči božićnih praznika, odnosno simbol kapitalizma.

U Britaniji, gde se velika prodaja zimi tradicionalno održava dan posle Božića, kompanije su usvojile marketinške kampanje Crnog petka otprilike 2010. godine.

Istraživanje američkog udruženja potrošača pokazalo je da je 61 odsto robe koja je se reklamira na Crni petak prošle godine bila jeftinija ili približno iste cene i pre i posle petka.

Pariz, crni petak Protesti u Parizu, Foto: Tanjug/AP

U Južnoj Africi televizijski snimci pokazuju ljude koji čekaju u redu za kupovinu u jednoj od najsocijalnijih i ekonomski najneujednačenijih zemalja na svetu.

Crni petak se u međuvremenu morao prilagoditi kulturnim normama, piše AP. Egipćani su, na primer, preuzeli sve aspekte tog dana - osim imena, jer je petak sveti dan za muslimane. Umesto da ukinu događaj, mnogi trgovci odlučili su se da ga preimenuju u Beli petak ili Žuti petak.

Izraz Crni petak potiče od tvrdnje prodavaca da je to bio dan kada su od iz minusa - crveno - stizali do profita - u crno.

Francuski zakonodavni odbor usvojio je u ponedeljak amandman kojim se predlaže zabrana Crnog petka, jer izaziva "gubitak resursa" i "prekomernu potrošnju". Francuski sindikat za e-trgovinu, čiji se članovi agresivno zalažu za Crni petak tokom novembra, osudio je tu meru.

I u Srbiji je ovaj običaj uzeo maha. U mnogim prodavnicama proizvodi su bili na sniženju, a u radnjama velike gužve.

Pariz, crni petak Protesti u Parizu, Foto: Tanjug/AP

Video: Grabe se za televizore kao da im je poslednje: Crni petak u Brazilu

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>