• 3
 ≫ 

Sjajne igračke iz 90' zbog kojih će svaka žena od 25 do 35 reći: "E to sam htela za Novu godinu"

 ≫ 

Zbog svega što se tada dešavalo, većinu ovih igračaka nisu mogle da imaju. Ali utoliko je sreća bila veća ako bi je nekako, nekada dobile na poklon

  • 3
Igračke Foto: Ebay

Dok je u moru igračaka danas teško odabrati novogodišnji ili božićni poklon za klince, deca koja su odrastala 1990-ih u Srbiji imala su mnogo manji izbor, ne samo zbog teške ekonomske situacije i nemaštine, već i zbog sankcija koje im nisu dozvoljavale da se zabavljaju onim istim igračkama koje su imali njihovi vršnjaci u drugim državama.

No, to decu nije sprečavalo da žele, a želje su bile utoliko manje ostvarive ukoliko su, kojim slučajem, putem satelitske antene gledala sve te divne lutke koje su se prodavale po svetu.

via GIPHY

Evo za kojim su igračkama ludele devojčice tokom 1990-ih:

Cvetna barbika

Jedna od najpoznatijih igračaka marke "Mattel" iz 1996. godine mogla je da se pretvori u buket cveća, a imala je i sama svoju barbiku-vilu, iz koje je prskao gliter. Dovoljno da zaludi svaku klinku, zar ne?

Igračke Cvetna barbika Foto: Ebay

Kombi za barbike

Ovo je istovremeno bila i kuća i vozilo za omiljene lutke, sa sve kuhinjom na baterije koja je ispuštala zvukove rerne i tekuće vode. Na crnom tržištu i kod nas je mogla da se kupi. I još se sećamo cene - 2000. godine koštala je 200 maraka i 300 dinara! U onakvoj situaciji, jasno je da su mnoge devojčice samo mogle da se hvale ako su ovaj kombi ikada videle uživo.

Frbi

Iz ove perspekitve, okata i ušata lutka deluje malo jezivo, ali u to vreme samo smo želele da je podignemo u vazduh i čujemo kako kaže "uiiiii"! Koštala je papreno i retki roditelji su mogli da je priušte.

via GIPHY

Ljubimci

Ljubimci su bili, zapravo, igračka koja je mogla da se nađe i plati. Uz nju je ova generacija verovatno prvi put zamenila živa bića neživom džepnom verzijom. Priznajte da ste za rođendan dobijali i po tri komada. I da su vam umirali jer ste zaboravili da ih nahranite.

via GIPHY

Čupko

Čupko ili trol bio je popularan i tokom 1980-ih, ali u jednom trenu su se buseni plave, žute, ljubičaste kose vijorili na vrhovima olovki brojnih devojčica u Srbiji. Oni su bili ona minijaturna igračka koju si mogao da nosiš u školu, a da ti niko ništa ne kaže.

Igračke Čupko Foto: Ebay

Roleri

Ko je imao para, imao je rolere. Ko nije jednako brzo je mogao da šparta i u rolšulama od starijeg brata/sestre.

via GIPHY

Ken sa bradom

Ken koji je dolazio sa brijačem i penom bio je toliko zabavniji od običnog ćosavog...

Igračke Ken sa bradom i "pravom" kosom Foto: Ebay

Beti Špageti

Tinejdžerka od gume sa savitljivim udovima i dugom kosom, predstavljana je kao moderna klinka koja voli zabavu. I oni koji su je imali, zabavljali su se s njom, barem nakratko, jer Beti Špageti bila je samo trenutni hit.

Igračke Beti Špageti Foto: Ebay

Nindža kornjače

Devojčice su mutante sa oklopom, Splintera i Ejpril volele isto kao i dečaci. Kada su se VHS kasete pojavile u prodaji, svi su ih želeli. Sećate se reklame "a koferče"?

Lutka beba

Lutke bebe su nezamenjiva igračka za sve generacije devojčica. Tokom 1990-ih teško su se, doduše, nalazile one ćelave. Mama koja bi pokušala da kosatu bebu podmetne svojoj ćerki, ubrzo bi dobila nervni slom, jer ni ganc nova lutka nije mogla da izbegne makaze.

Igračke Ćelava beba Foto: Njuskalo.hr

Nintendo 64

Zašto bi dečaci dobili svu zabavu? I devojčice su volele igre i bile vešte sa džojstikom. Kada se 1996. godine pojavio Nintendo 64 (i malo kasnije stigao u našu zemlju, "krišom ispod spoljenjg zida sankcija"), bio je na listi novogodišnjih želja mnogih klinki.

via GIPHY

Kretino

Pre nego što opet napadnete današnje klince zbog spinera, setite se da smo se mi igrali balonima punjenim brašnom. I plača koji bi usledio kada se kretino previše rastegne, a brašno završi po rukama i svuda po kući.

Igračke Da li nam je tada padalo na pamet da se ova igračka zove "kretenska igračka"? Foto: Ebay

Da li se vaša omiljena igračka našla na ovoj listi? Ako nije, pišite nam šta ste tokom 1990-ih najviše želeli da nađete ispod jelke.

Video: Dok Barbika uživa u životu Ken je samohrani otac

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tanja

    2. decembar 2019 | 11:26

    E,dobra stara vremena.....Sadasnja deca neznaju da se igraju,niti zele igracke,nova tehnologija je ugasila radost igracaka

  • Joja Sekačica

    2. decembar 2019 | 15:25

    Najviše sam želela igračku Sekača iz nindža kornjača, ali bar smo mogli da priuštimo sebi kretina i barbike od plastike, to je uvek bilo jeftino. Važan je dečiji duh a ne igračke.

  • nemanja

    10. jul 2020 | 23:42

    istina je ovo za barbike,mada uvek je bilo neobicno jer npr albumi sa slicicama su bili dostupni sto se tice samih lutaka, najtrazenija je naravno bila barbika sirena (zlatna ili ona sto menja boju plavo-rozo) i te sirene su izludjivale i decu i roditelje do besvesti...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>