• 29

Projekat koji će nas vinuti među prve na svetu: Predstavljen plan za kopanje litijuma

Konačno je plan celog projekta Jadar ugledao svetlost dana. Izdvajamo vam nekoliko najvažnijih propratnih projekata i šta će sve vađenje litijuma doneti u selima oko Loznice.

  • 29
Litijum, Loznica, Jadarit

Foto: Nikola Tomić

Prostorni plan područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita "Jadar" stavljen je na rani javni uvid koji će trajati do kraja godine.

Kako je navedeno u dokumentu, inicijativa za izradu Prostornog plana podneta je Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u decembru 2016. od strane privrednog društva Rio Sava Exploration d.o.o. Beograd, kompanije koja posluje u okviru globalne rudarske korporacije Rio Tinto.

Početku izrade Prostornog plana prethodila su višegodišnja istraživanja minerala jadarita (natrijum-litijum-borosilikat), koji su geolozi Rio Sava Exploration  pronašli u slivu reke Jadar i po kojem je ovaj jedinstveni mineral i dobio ime - piše u dokumentaciji.

Područje Prostornog plana obuhvata površinu od 293,91 kilometra kvadratna i ukupno 22 katastarske opštine na teritoriji grada Loznice (naselja Runjani, Lipnica, Bradić, Brnjac, Veliko Selo, Jarebice, Draginac, Simino Brdo, Cikote, Šurice, Stupnica, Slatina, Korenita, Gornje Nedeljice, Donje Nedeljice, Grnčara i Šor) i opštine Krupanj (naselja Kostajnik, Dvorska, Brezovice, Krasava i Cerova).

Životna sredina

Foto: mgsi.gov.rs

Ležište "Jadar" u kome je krajem 2004. godine otkriven do tada nepoznat mineral jadarit nalazi se u centralnom delu obuhvata Prostornog plana, i za sada je jedino mesto na kojem je pronađen ovaj mineral koji je nov za nauku, a predstavlja koncentraciju litijuma i bora. Na osnovu godišnjeg izveštaja za 2017. godinu globalne rudarske korporacije "Rio Tinto", procena resursa jadarita je izvršena samo za Donju jadaritsku zonu, na ukupno 136 miliona tona. Pored otvaranja eksploatacije jadarita, u okviru područja Prostornog plana, očekuje se obnavljanje proizvodnje antimona, kao i eksploatacija olovo-cinkane rude.

Projekat "Jadar", podsetimo, prema procenama će zaposliti 700 ljudi (do 400 u rudniku, na površini oko 100 i oko 200 radnika u održavanju), podrazumeva promenu namene režima korišćenja prostora, izgradnju objekata, saobraćajnica i infrastrukture, sprovođenje rudarskih aktivnosti, preradu rude, proizvodnju, deponovanje materijala i uspostavljanje mera zaštite na prostoru ukupne površine od oko 2030,64 hektara.

Životna sredina

Foto: mgsi.gov.rs

Prostor za realizaciju projekta je podeljen na nekoliko zona, na primer, u Zoni rudarskih aktivnosti biće izgrađena dva vertikalna okna za pristup rudnom telu, za ventilaciju rudnika i transport rude i rudarskog otpada na površinu. U rudniku će se primenjivati dve tehnike otkopavanja: konvencionalno bušenje i miniranje i mašinsko kontinualno otkopavanje.

Planirano je odlagalište otpadnog stenskog materijala kapaciteta oko 5,2 miliona metara kubnih unutar prve podzone.

Dalje, koncepcija razvoja na obuhvatu plana podrazumeva izgradnju novog putnog pravca Ruma-Šabac-Loznica, kao i izgradnju nove deonice Valjevo-Loznica u dužini od oko 13,75 kilometra. Projekcije ukazuju na generisanje približno 600 kamiona u dovozu i oko 1.400 kamiona u odvozu, na nedeljnom nivou, a preovladavaće kamioni kiperi.

Železnička infrastruktura predviđena projektom obuhvatiće rekonstrukcija postojeću regionalne pruge Ruma - Šabac - Rasputnica Donja Borina - državna granica - (Zvornik Novi) i izgradnju nove železničke pruge Valjevo – Loznica, koja će u jednom delu biti izmeštena, te je planirana gradnja više mostova radi premošćavanja novoprojektovanih regulisanih korita rečnih tokova, koji će se ukrštati sa izmeštenim delom trase pruge.

Planom je takođe predviđena i gradnja nedostajuće vodoprivredne i hidrotehničke infrastrukture - rezervoara na planiranim lokacijama i rekonstrukcija i modernizacija mreže i objekata. Ceo projekat možete pogledati i OVDE.

Mi smo bili u selima u kojima je otkriven litijum, a šta smo tamo zatekli, pogledajte u našem videu:

Video: Bili smo u selima koja leže na litijumu - naša budućnost je bela

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rastko

    3. decembar 2019 | 09:43

    Zivi bili pa videli da ce SADA i gospoda da nam zavoli kopanje vise od svakog koji kopa ceo zivot.

  • Rastko

    3. decembar 2019 | 09:31

    Sta cemo kad smo do juce svi mi kopali svako svoj nos jer nam se tako i moze i hoce pa litijum i ostala blaga koja imamo mozemo da kopamo samo u slucaju kada se nekom od nasih premilih dokonih pametnjakovica isprazni budjelar ili mu se javne da je pravi trenutak da ga tupe mase proglase jos pametnijim nego sto jeste.

  • Rastko

    3. decembar 2019 | 09:45

    Moj i zivot sugradjana mojih godina ste procerdali odavno ali vas i vase dece niste nikad pa sto bi u ubuduce.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>