• 0
 ≫ 

Sajber ponedeljak: Ako ste propustili Crni petak, imate šansu danas

 ≫ 

Elektronska trgovina u svetu stalno raste i dostiže nivo od 13,7 odsto u maloprodaji, a očekuje se da će do 2040. godine dostići 95 procenata.

  • 0

Ako niste iskoristili povoljnosti potrošačkog praznika Crnog petka, ne tugujte.

Sve je više kompanija koje su uvele sajber-ponedeljak, kada važe specijalni popusti za kupovinu onlajn. Taj vid kupovine u Srbiji je daleko manje popularan nego klasičan pazar, a razloga je više. Naši ljudi vole da sve što pazare – opipaju i probaju, a i sigurnost plaćanja im je veoma važna.

Međutim, kupovina u e-radnjama i na našem tržištu postaje sve popularnija. Ipak, po učešću e-trgovine u bruto društvenom proizvodu Srbija je s 0,77 odsto pri dnu u Evropi jer je u razvijenim zemljama Evropske unije taj procenat 4,11, a u Istočnoj Evropi 1,47 odsto.

Elektronska trgovina u svetu stalno raste i dostiže nivo od 13,7 odsto u maloprodaji, a očekuje se da će do 2040. godine dostići 95 procenata. Zbog toga ne treba sumnjati u to da će i u Srbiji taj vid prodaje rasti. Odeljenje USAID-a Program za ekonomsku saradnju nedavno je organizovalo konferenciju koja je bila posvećana razvoju te vrste prodaje u Srbiji, a tom problematikom sve više se bave i banke koje žele klijentima da obezbede što bezbednije plaćanje prilikom elektronskog trgovanja. Za dalji razvoj e-trgovine to je neminovno.

Klijentima se preporučuje, između ostalog, da provere da li stranica s koje kupuju ima obavezne oznake koje omogućavaju bezbedno plaćanje. Ukoliko je oznaka kartice označena crvenom bojom, a pretraživač izbacuje signal da sertifikat nije validan, treba odustati od kupovine karticom.

Ne preporučuje se plaćanje karticom na nepoznatim sajtovima. Pri plaćanju nikada ne treba unositi PIN jer banka to nikada ne traži. Foto-kopiju kartice imejlom ne treba slati, a treba izbegavati deljenje troškova na računu kada svako plaća svojom kariticom. Ukoliko se kupuje roba iz inostranstva, potrebno je proveriti vreme i rokove isporuke da se ne bi dogodilo da božićni poklon stigne za Uskrs.

Video: Ludilo crnog petka: Otela detetu proizvod, a onda ju je dohvatila njegova majka

(Telegraf Biznis/Dnevnik)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>