• 0
 ≫ 

Udruženje traži: Ukinuti angažovanje advokata u tužbama protiv potrošača!

 ≫ 

"Zabrane treba uvesti u svim lokalnim samoupravama, tj. na teritoriji cele zemlje"

  • 0
Sudski čekić, osiguranje, advokat

Foto: Shutterstock

Udruženje potrošača Efektiva je danas uputilo je javni poziv i predlog Vladi Srbije, Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave i lokalnim samoupravama, da prekinu štetnu praksu utuživanja potrošača putem angažovanja eksternih advokata, čime se nepotrebno uvećavaju troškovi dužnika, a novac se potom preliva u privatne džepove.

Predlog je da se takva praksa potpuno zabrani, a na zloupotrebe je već ukazala i Državna revizorska institucija u svojim izveštajima.

Udruženje potrošača Efektiva predlaže Vladi Srbije i lokalnim samoupravama da komunalnim preduzećima zabrane angažovanje eksternih advokata radi zastupanja tih preduzeća u postupcima protiv potrošača, a ponajviše da im zabrane angažovanje eksternih advokata za sastavljanje predloga za izvršenje čiji se troškovi prinudno naplaćuju od utuženih potrošača – iako su nepotrebni, neosnovani i fiktivni.

Prema javno dostupnim podacima, ovakve zabrane su na snazi u najmanje dve lokalne samouprave: u Leskovcu od 2014. godine i u Nišu od 2017. godine.

Po mišljenju Efektive, takve zabrane treba uvesti u svim lokalnim samoupravama, tj. na teritoriji cele zemlje, zato što se angažovanjem advokata za zastupanje komunalnih preduzeća i sastavljanje predloga za izvršenje napumpavaju troškovi postupka pred javnim izvršiteljem i sudom, a ti troškovi se u celosti prevaljuju na izvršne dužnike – potrošače.

Biznis

Foto: Pixabay

- Ovakvim postupanjem pogoršava se, na prvom mestu, ionako nezavidan materijalni položaj potrošača, a stvara se loša slika ne samo o lokalnim samoupravama i komunalnim preduzećima, već i o pravosudnom sistemu Srbije preko kojeg se ti troškovi naplaćuju  - navodi Efektiva.

Komunalna preduzeća u Srbiji – vodovodi, toplane, preduzeća za odvoženje smeća, parking servisi, organizacije za objedinjenu naplatu itd – nalaze se u dominantnom, suštinski monopolskom položaju na tržištu, što znači da se pružalac konkretne usluge ne može birati, već je potrošač doslovno vezan za jedno jedino komunalno preduzeće koje pruža tu uslugu na teritoriji lokalne samouprave, dodaje to Udruženje.

Zbog ogromnog broja korisnika (praktično sva fizička i pravna lica na teritoriji lokalne samouprave), ova preduzeća su izuzetno lukrativna za pripadnike pravosudnih profesija koji uspeju da se povežu sa njima radi pružanja pravnih usluga.

- Javnost mora da bude svesna da sva ta komunalna preduzeća imaju pravnike u radnom odnosu koji za platu obavljaju poslove kao što je sastavljanje predloga za izvršenje, dokumenta kojim se pred javnim izvršiteljem pokreće postupak prinudne naplate. Među njima su i pravnici sa položenim pravosudnim ispitom koji, po članu 85 stav 4 Zakona o parničnom postupku, imaju pravo da budu punomoćnici komunalnih preduzeća u postupcima pred javnim izvršiteljem i sudom. Oni su ovlašćeni i da potpišu predlog za izvršenje. Štaviše, dovoljno je da stave samo faksimil - kažu oni.

Predlog za izvršenje je unapred pripremljen šablonski dokument u kojem pravnik komunalnog preduzeća menja samo tri podatka:

(1) identifikacione podatke o izvršnom dužniku,

(2) iznos mesečnog potraživanja čija se prinudna naplata traži i

(3) datum dospelosti potraživanja na naplatu.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>