• 6
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 5 min.

Mića Jovanović otkrio detalje ugovora prodaje Megatrenda: Nisam više mogao da podnesem pritisak

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 5 min.

U emisiji "Jutro na Prvoj" on je komentarisao novog vlasnika Megatrenda, otkrio je sve detalje kupovine, kako se oseća povodom prodaje, ali to da li će profesori odsad zaista raditi iz ljubavi

  • 6
Mića Jovanović, Megatrend, prodaja univerziteta

Foto: Printskrin TV Prva

Nakon bure koja se podigla u javnosti zbog vesti da je Mića Jovanović prodao Megatrend, doskorašnji vlasnik privatnog univerziteta gostujući na TV Prvoj otkrio je detalje prodaje.

U emisiji "Jutro na Prvoj" on je komentarisao novog vlasnika Megatrenda, ali i to kako se oseća povodom prodaje.

- Nije bilo lako prodati jednu takvu instituciju, koju sam gradio 30 godina. Bilo je šokantno ustupiti je nekome. Svašta se pričalo u javnosti, da li je ova prodaja fiktivna ili ne, ali ja samo mogu da kažem da je ugovor o kupoprodaji potisan 25. novembra i da je overen kod notara - naveo je Jovanivić.

Na pitanje voditeljke šta piše u ugovoru, on je otkrio:

- Piše da se prva polovina od ukupne cene koja iznosti 56,1 milion, treba da isplati najkasnije 6. januara, za Badnji dan i to će nadam se, biti jedan lep dan.

Drugi deo iznosa, u podjednakoj vrednosti treba da bude isplaćen 6. januara 2022. godine. Do sada nisam dobio ni dinara, kao garanciju, niti kaparu. Zato mislim da je ovaj ugovor presedan, ali prosto pritisnut sam sa svih strana.

Još od 2014. godine, a eskalaciju su pritisci doživeli u junu ove godine kada su mojih 19 profesora pred početak školske godine prešli na jedan fantomski fakultet društvenih nauka - rekao je Mića Jovanović.

 

Kako je Đorđević kupio univerzitet?

Mića Jovanović je ispričao da su pregovori sa Đorđevićem i firmom u kojoj je on suvlasnik, počeli pre 15 meseci, kada je nekadašnjeg vlasnika Megatrenda pozvao jedan Nemac i rekao da ima kupca za njegov univerzitet.

- Moj broj je lako dostupan, tako je i taj Nemac došao do njega i spojio me sa Đorđevićem. Toliko dugo su trajali pregovori, jer sam ja tražio veću cenu u početku, odnosno duplo veću od one za koju sam ga sad prodao.

Urađene su analize i procene, najpre mi, a onda i Đorđević. Tražio sam više novca upravo zbog tradicije koju Megatrend ima, kao i dobrog društvenog statusa. Đorđević je onda nestao i pojavio se 11. novembra - izjavio je Jovanović.

Na pitanje zašto je pristao na prodaju bez ijednog dolara kapare, on objašnjava:

- Nikada Megatrend ne bih prodao bez depozita, ali imao sam mnogo pritisaka. Nisam mogao te napade da izdržim i odlučio sam da se ja rasteretim Megatrenda i Megatrend mog prisustva - rekao je Mića.

Mića Jovanović - Fakultet Megatrend

Foto: Milena Đorđević

 

Ispraznio sam svoju kancelariju, sada je tamo Đorđević

Bivši vlasnik Megatrenda rekao je da se ne plaši toliko materijalne prevare kojoj bi mogao biti izložen, koliko moralne, ukoliko 6. januara 2020. godine ne legne prvi deo iznosa.

- Ne brinem toliko, jer Đorđević bez mog potpisa i saglasnosti ne može da uradi ništa na Megatrendu. Ja sve to moram da odobrim iako je on neprikosnoveni vlasnik. Ja sam još tu uticajan i mogu dosta da kanališem rad na univerzitetu. Odlučio sam i da mu pomognem, da ga malo usmerim. Ispraznio sam svoju kancelariju i ustupio mu je - naveo je Jovanović.

 

Profesori će raditi bez plata?

U studiju se povela i tema oko izjava novog vlasnika koji je novinarima rekao da će profesori raditi iz ljubavi, kao i da iza njega stoji država.

Voditeljka je Miću upitala da li je pozvao Đorđevića da mu objasni te navode.

- Kada sam video njegovu izjavu, bio sam šokiran. Nazvao sam ga i on mi je rekao nešto u stilu da nije to tako izjavio, da su novinari stavili u pogrešan kontekst njegove reči. Onda sam ga pitao, na koju državu misliš da stoji iza tebe? Srbija? Nemačka?

Rekao mi je da će svoje demantije dati sredinom ove nedelje - kazao je Mića Jovanović i dodao da nema šta da kaže na pitanje da li mu se novi vlasnik dopada.

 

Ko je novi vlasnik?

Voditeljka je u emisiji postavila pitanje da li profesori pitaju Miću kome je to prodao Megatrend, pogotovo uzevši u obzir izjave koje je on navodno dao u vezi sa platama.

- Vidim da su se pojavile informacije da je on vlasnik nekih fantomskih firmi, na čijim se sajtovima manekeni vode kao zaposleni, ja nisam mnogo proveravao, ali mislim da je došlo do male zabune kada su te firme u pitanju - rekao je Jovanović.

- Kako je moguće, kad ste vi toliko u biznisu? Je l' vi znate da li on ima novac? - pitala je Jovana Joksimović.

- Tu je nastao mali nesporazum oko firmi Efas Europe i Efas World. Video sam da je ova World bila fantomska i mislim da je ugašena, ali ova Efas Europe postoji. Deluje kao jedna ozbiljna firma, kako piše na sajtu, njihova delatnost je jedna šira lepeza aktivnosti, gradnja nekretnina, bave se investicijama - naveo je Mića Jovanović.

- Je l' on onda sa tim Nemcima koji su vas zvali suvlasnik? Šta je on?

- Prema svemu sudeći jeste. Član je njihovog borda, doneo je i dosta papira koje sam pregledao - kazao je Jovanović.

 

Sve sam pošteno zaradio 

Za kraj Jovanović se osvrnuo na svoju univerzitetsku karijeru i napade zbog takozvane lažne prodaje Megatrenda.

- Sve što sam stekao, stekao sam sa svojih 10 prstiju ove male šake. Nisam nigde uzeo korist ni iz kakve privatizacije, niti mi je iko išta poklonio. Kada je moj univerzitet imao finansijske probleme, nisam uzeo nikakvu pomoć od države, jer sam znao da bismo i ja i državni vrh bili razapinjani na krst.

Uzimao sam kredite, koje uredno vraćamo, pa smo dug od 13 miliona smanjili na 2 miliona - naveo je Jovanović.

On je dodao i da mu je važno da mu prijatelji veruju, kao i to da ga povodom prodaje Megatrenda niko iz Ministarstva prosvete nije kontaktirao.

(Telegraf.rs/Prva)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DLZ

    3. decembar 2019 | 17:46

    Nisi migao da trpis pritisak,jer su te sa n1 razmontirali,tvoju prevaru u svetu...Gde god su crveni tu srece nema.

  • Bojan

    3. decembar 2019 | 17:55

    Crni Mićo i sam znaš koliko ti je vredela diploma.

  • Eva

    3. decembar 2019 | 20:39

    Mićo care povedi sve svoje kvazi doktorante i Sega mega studente sa sobom,red je da svojim znanjem upriliče razvitak francuske ekonomije koja je u stanju propadanja bez kadrova kao što su tvoji

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>