• 99

Da li je vreme da se u Srbiji zabrani rad nedeljom: Ko je za, ko je protiv i kako treba da se plati

Ppredstavnici Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) razgovarali su danas sa ministrom trgovine, turizma i telekomunikacija Rasimom Ljajićem o radu nedeljom i saglasili se da za rad nedeljom mora biti uvećano plaćenje

  • 99

Predstavnici Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) razgovarali su danas sa ministrom trgovine, turizma i telekomunikacija Rasimom Ljajićem o radu nedeljom i saglasili se da za rad nedeljom mora biti uvećano plaćanje.

Definisanje rada nedeljom u trgovinama ozbiljno je pitanje o kome bi trebalo da se otvori širi dijalog u cilju nalaženja najboljeg rešenja, izjavio je danas počasni predsednik Unije poslodavaca Nebojša Atanacković ističući da bi trebalo podržati inicijativu za veće plate i nadokandu za prekovremeni rad.

Kako je saopšteno iz ASNS, oformljena je i radna grupa unutar Ministarstva, koja će do kraja godine izaći sa analizama "za i protiv" zabrane rada nedeljom.

Predsednica ASNS Ranka Savić ukazala je da se zaposleni u trgovini sreću sa problemima kao što su, male plate ili neplaćanje prekovremenog rada.

- Rad nedeljom ne možemo posmatrati samo kao ekonomsku kategoriju koja se meri brojem kupaca i ostvarenim profitom. Rad nedeljom ima mnogo značajniji sociološki, socijalni i zdravstveni aspekt - istakli su predstavnici ASNS.

Atanacković kaže da bi u narednom periodu trebalo da usledi detaljniji razgovor oko toga i da treba imati u vidu da u svakom društvu potrošaci "navijaju" za to da trgovine rade nedeljom.

On je naveo primer Crne Gore gde je rad nedeljom zabranjen i dodao da uvek kada se takve odluke donesu u u nekoj od okolnih zemalja takva incijativa se pokrene i kod nas.

- Ima resenja i za i protiv, i u drugim delatnostima, ne samo u trgiovini radi se nedeljom. I sami trgovci kažu da je tesko da obezbede izrvršioce jer ljudi izbegavaju da se zaposle ukoliko nemaju nedelju slobodnu - ističe Atanacković.

Kako kaže, ukoliko se ide u pravcu toga da se ipak donese odluka da se ne radi nedeljom onda bi to trebalo da se uvede kao pravilo u svakom trgovinskom objektu zbog konkurentnosti.

- Ako bi se došlo do rešenja da se ne radi onda bi moralo da se definiše da niko u trgovini tada ne radi - rekao je Atanacković.

On kaže da podržava inicjativu za veće plate dodajući da Zakon o radu predviđa da prekovremeni rad buće plaćen.

- Sve to se može lako urediti ako se poštuje zakon - rekao je Atanacković.

Kako kaže o ovoj temi sigurno će se u narednom periodu razgovarati na sedicama Socijalno ekonomskog saveta.

- Mislim da je većina protiv toga da se ne radi nedeljom, potroscača naročito, a stav trgovinskih objekata da će to uticati na promet ne stoji jer će potrošaci ukoliko radnje ne rade nedeljom blagovremeno kupiti šta im je potrebno. Jasno je da promet zavisi od standrada i plata, a ne toga da li trgovina rad nedeljom ili ne - rekao je Atanacković.

Ministar Rasim Ljajić je na današnjem sastanku istakao da će Ministarstvo razmotriti razne modalitete, od neradne prve nedelje u mesecu do nekog drugog modela do koga ce doći posle razgovora sa trgovinskim lancima i sindikatima", navodi se u saopštenju ASNS.

Video: Radna nedelja od 4 dana - prednosti i mane

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jovan Ognjenovic

    Novi zakon je nepotreban, ukoliko poštujemo sadašnji. Sadašnji zakon već reguliše jedan slobodan dan sedmično. Zašto ga ne bismo poštovali, kada nam za razliku od najavljenog, daje slobodu izbora?

  • Sasa

    E ovako morao sam da ostavim komentar, vi sto volite da kupujete nedeljom, da li se pitate da li drugi imaju život, ti sto vas usluzuju, imam dve radnje I molim Boga kao i državu da uvedu zakon zabrane rada nedeljom.. A to neće uticati ni na šta. na prodaju ne sigurno ne, jer će se kupovati više petkom i subotom, žene sa svojim porodicama i svi srećni. I NISTA DA NE RADI BAS NISTA. I svi će biti voljniji za posao. Poz. ODGOVORITE ›

  • Baroon

    Zasto samo spominjete trgovce da ne rade nedeljom?Ako se zabranjuje rad onda i ugostiteljima i muzicarima ,komunalcima,gradjevincima a razmisliti dal moze na njivu i u stalu.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke