• 0
 ≫ 

Ili žena ili prazno mesto: 30 odsto žena mora da sedi u nadzornim odborima

 ≫ 

Kompanije koje ne ispune taj cilj moraće muškarca koji napusti Odbor da zamene ženom, ili da to mesto ostave nepopunjeno

  • 0

Holandski parlament izglasao je zakon po kome će kompanije u Holandiji morati da povećaju broj žena u nadzornim odborima. Zakon je usvojen sa 87 glasova "za" i 63 "protiv", prenosi Rojters.

Prema ovom zakonu, kompanije će morati da imaju najmanje 30 odsto žena u svojim nadzornim odborima.

Kako se navodi, kompanije koje ne ispune taj cilj moraće muškarca koji napusti Odbor da zamene ženom, ili da to mesto ostave nepopunjeno.

Pored ove mere, 5.000 velikih kompanija će morati da naprave detaljne planove zapošljavanja tako da povećaju broj žena u izvršnim i nadzornim odborima.

Ovo su podržale mnoge partije, kako opozicione tako i one na vlasti. Međutim, usprotivila se konzervativna partija premijera Holandije Marka Rutea.

Sada manje od 10 odsto holandskih kompanija ispunjava uslove i za izvršne i za nadzorne odbore. Samo trećina njih ima dovoljno žena u izvršnim odborima, kako bi mogli da ispune zacrtane ciljeve.

Video: Milan Kovačić proslavio je svoj 99. rođendan, a glavne zvezde na žurci bile su dame

(Telegraf Biznis/B92/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>