• 0
 ≫ 

Osnivači Gugla se povlače sa vodećih mesta u kompaniji

 ≫ 

"Alfabet" je osnovan 2015. godine kao deo korporativnog restruktuiranja Gugla, kompanije koje su Pejdž i Brin osnovali u Kaliforniji 1998. godine

  • 0

Osnivači Gugla (Google) Lari Pejdž i Sergej Brin najavili su da napuštaju ključne pozicije u sestrinskoj kompaniji "Alfabet", javlja BBC.

Pejdž i Brin više neće obavljati funkciju glavnog izvršnog direktora i predsednika, ali će ostati u upravi. Guglov direktor Sandar Pičai će takoće postati i direktor "Alfabeta".

"Alfabet" je osnovan 2015. godine kao deo korporativnog restruktuiranja Gugla, kompanije koje su Pejdž i Brin osnovali u Kaliforniji 1998. godine.

Sestrinska kompanije je osnovana kako bi aktivnost tehnološkog giganta bile "češće i odgovornije" dok je izlazio iz okvira interneta u druge sektore poput samovozećih automobila. Pejdž i Brin su prešli iz Gugla u Alfabet nakon njegovog osnivanja uz objašnjenje da to čine kako bi se fokusirali na započinjanje novih inicijativa.

Međutim, u blogu su dvojica 46-godišnjaka saopštila da se povlače iz svakodnevnog upravljanja kompanijom, ali su potvrdili da će biti prisutni kao članovi uprave, deoničari i saosnicači. Dodali su da je došlo vreme za pojednostavljivanje strukture menadžmenta.

- Nikada nismo bili ljudi koji bi se držali upravljačkih pozicija, kad mislimo da postoji bolji način za vođenje kompanije. A Alfabetu i Guglu više nisu potrebna dva izvršna direktora i predsednik - navodi se u njihovom pismu.

Oni su takođe izjavili da je vreme da „preuzmu ulogu ponosnih roditelja - nudeći savet i ljubav, ali ne i svakodnevno gunđanje" i da „nema bolje osobe" koja bi vodila kompaniju u budućnost od Pičaija.

Video: HYCU je kompanija koja se bavi zaštitiom podataka najvećih svetskih firmi, a njena softverska rešenja nastaju u Srbiji

(Telegraf Biznis/BBC)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>