• 0
 ≫ 

Poskupljuju frižideri i veš-mašine od Nove godine: Poljaci objasnili zbog čega će se to desiti

 ≫ 

Kako je ekskluzivno Telegraf Biznis pisao početkom oktobra, ova mera EU može se uskoro očekivati i u Srbiji

  • 0

Proizvođači kućnih aparata žale se na povećanje troškova koje je izazvano novim merama EU, a koje podrazumevaju da proizvođač mora da osigura rezervne delove za kućne uređaje i 10 godina nakon proizvodnje aparata. 

Iako će dotična odluka Evropske unije produžiti vek uređaja i smanjiti broj elektro-otpada,  poljski stručnjaci predviđaju da će cene kućnih aparata upravo zbog toga poskupiti već od 2020. godine.

Poskupljenje će zavisiti od proizvođača

 

- Proizvođači mogu da ispune sva očekivanja EU, ali to će se sigurno odraziti i na cenu, jer nam nameću mnogo različitih troškova za životnu sredinu. Pitanja zaštite životne sredine postaju sve važnija za potrošača. Ne računa se samo ono što mi plaćamo, već i emisija energije, vode i buke. Viša cena od 2020. godine nije povezana sa našom željom da zaradimo, već mi moramo da nadoknadimo velike troškove koje su izazvale nove obaveze od EU - opravdava najavljeno poskupljenje uređaja Vojcih Konecki, generalni direktor APPLiA Poljska, organizacije proizvođača i uvoznika kućnih aparata u Poljskoj.

On, s druge strane, naglašava da, paradoksalno, obaveza proizvođača da 10 godina čuvaju delove za kućne aparate može imati negativan uticaj na životnu sredinu!

- Znajući koliko su velike kazne (npr. recikliranje je 10 puta veće od troškova), verovatno ćemo akumulirati više zaliha tih komponenti nego što je potrebno. Postavlja se pitanje je li to logično sa stanovišta ekologije i profitabilnosti - sumira Konecki.

Dinar, Zamrzivač, frižider

Poljaci su prvi objavili svoje prognoze o poskupljenju, a pitanje je kad će se to odraziti i na nas; Foto - Ilustracija: Profimedia, Wiki /

 Da li će se poskupljenje najavljeno u Poljskoj preliti i na druge zemlje EU

 

Poljska u oblasti elektrootpada konkuriše nametnutim EU standardima. Godine 2021. godine, prema odredbama direktive VEEE 2 (o otpadnoj električnoj i elektronskoj opremi), sakupljanje elektrootpada mora iznositi 65 posto, što je masa nove opreme izračunata kao aritmetički prosek za tri prethodne godine. Trenutno je ovaj pokazatelj 55 procenata.

Prema glavnoj inspekciji za zaštitu životne sredine, u 2018. godini na poljsku teritoriju uvezeno je ukupno 660 hiljada tona električne i elektronske opreme, a sa otpadnom opremom prikupljeno je 329 hiljada tona.

Prognoza APPLiA pokazuje da će razmera prikupljenog otpada od 65 posto biti postignuta 2021. godine, uz prodaju od 731 hiljadu tona.

Recimo, u 2009. godini u Poljskoj je sakupljeno 1,95 miliona tona elektro-otpada, od čega je 1,51 miliona tona reciklirano.

Industrija u Poljskoj takođe ima veće troškove zbog stanja na tržištu rada

 

Naime, početkom septembra, proizvođači kućnih aparata čak su poslali pismo premijeru u kom su naglasili da su njihove pretpostavke o veličini industrije bile netačne. U Poljskoj ima 30 fabrika kućnih aparata, u kojima je 30 hiljada zaposlenih, a prava istina je da čak 100.000 ljudi radi u ovoj industriji.

Kakva je situacija u Srbiji

 

Kako je ekskluzivno Telegraf Biznis pisao početkom oktobra, ova mera EU može se uskoro očekivati i u Srbiji.

- To podrazumeva da će proizvodi biti dugotrajni, na neki način očekujemo i veći kvalitet, odnosno, da više ne bude situacija da se proizvod posle dve godine mora menjati već da će određeni duži vremenski period biti funkcionalan da ćemo u svakom momentu taj proizvod moći da nađemo na tržiištu, odnosno njegov rezervni deo - rekli su nam tada u NOPS.

Još je ostalo da se uvedu nova pravila i da se vidi da li će se prognoze koje daju Poljaci odraziti i na ostale zemlje u EU, ali i na naše tržište - kad dođe do toga.

Video: Ova mašina neće poskupeti

(S. O. / Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>