• 3

Veće zarade za zaposlene u "Pošti Srbije": Dogovor nakon sastanka Mire Petrović i Stefanovića

Januarska plata biće znatno uvećana

  • 3

Zaposleni u JP "Pošte Srbije" dobiće veće zarade, saopšteno je danas nakon najavljenog sastanka. Podsetimo, zaposleni "Pošte" blokirali su u ponedeljak uveče Glavni poštanski centar u Zemunu, a mnogi šalteri u beogradskim ispostavama u utorak nisu uopšte radili. Slično je bilo u Kikindi, Zrenjaninu i mnogim drugim gradovima širom Srbije. Ipak, na sastanku potpredsednika Vlade Srbije Nebojše Stefanovića i vršioca dužnosti direktora JP "Pošte Srbije", Mire Petrović postignut je dogovor.

Radi unapređenja ekonomskog i socijalnog položaja zaposlenih u JP "Pošta Srbije", danas su se u Vladi Republike Srbije, sastali potpredsednik Vlade Republike Srbije Nebojša Stefanović i vršilac dužnosti direktora JP „Pošta Srbije“ Mira Petrović, navodi se u saopštenju.

Predlogom Programa je planirano uvećanje mase zarada za zaposlene za 10 odsto u 2020. godini, kao i isplata zarade iz dobiti iz 2019. godine u martu 2020. godine, odmah po usvajanju finansijskih izveštaja iz 2019. godine.

Veće plate od januara

 

Kako je obrazloženo, planirano povećanje zarada, u svemu je usklađeno sa finansijskim mogućnostima preduzeća u ovom trenutku i održivim poslovanjem. Istaknuto je da će planirano uvećanje zarada u preduzeću, pri čemu će se posebno voditi računa o zaradama zaposlenih sa najnižim primanjima, kao i ukidanje Zakona o privremenom uređivanju osnovica za obračun i isplatu plata, odnosno zarada i drugih stalnih primanja kod korisnika javnih sredstava, uticati već na januarsku platu, koja će biti znatno uvećana, čime će se približiti republičkom proseku.

Podsećamo da je socijalni dijalog o poboljšanju materijalnog položaja zaposlenih u JP „Pošta Srbije“, započet u martu ove godine, doveo do niza konkretnih mera koje su sprovedene i koje se nastavljaju. Delovi dobiti iz 2017. i dobiti iz 2018, isplaćivane su u aprilu i u septembru u ukupnom neto iznosu od 1.028.734.373,23 dinara, odnosno u bruto iznosu 1.627.744.285,74 dinara (uključeni porezi i doprinosi). Takođe, u julu je isplaćena solidarna pomoć za 13.540 zaposlenih, čija je osnovna zarada niža od 50.000 dinara, u ukupnom neto iznosu od 270.800.000,00 dinara, odnosno u bruto iznosu - 452.556.627,20 dinara.

Sve isplate izvršene su iz sopstvenih sredstava Preduzeća u skladu sa održivim poslovanjem, a istim principom se rukovodilo kod opredeljenja uvećanja mase zarada u 2020. godini, kao i socijalnih mera - uvođenja besplatnih sistematskih pregleda i proširenja opsega osiguranja zaposlenih, u cilju brige o zaposlenima.

Programom Preduzeća predviđena uvećanja zarada, a posebna pažnja biće posvećena unapređenju materijalne sigurnosti zaposlenih sa najnižim primanjima - usaglašeno na sastanku potpredsednika Vlade Srbije i v.d. direktora Pošte Srbije. Razmatran je predlog Programa poslovanja JP „Pošta Srbije“ za 2020. godinu, koji je usvojio Nadzorni odbor Preduzeća na sednici održanoj 29. novembra 2019. godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sanja

    5. decembar 2019 | 10:59

    Preživljavamo u preduzeću koje hrani budžet,na rubu smo egzistencije sve je poskupelo,a mi žene jos ima više da radimo od januara kad uvede zakon za odlazak u penziju.Opao natalitet jeste i mortalitet jer ljudi umiru radeći!

  • Slavica

    5. decembar 2019 | 10:52

    10.000 din.min poovećanje,kakvih vaših jadnih 10%to kad vi iz visokih fotelja bude sišli dole pa krvavo zaradili naš dinar!

  • Сам свој мајстор

    5. decembar 2019 | 09:40

    Супер, браво за поштаре, надам се да ће ми стићи пошиљка са Алиекспреса на адресу! 🙄

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>