• 3

"Rusija će obezbediti Srbiji dovoljno gasa"

- Hvala Putinu i ruskim prijateljima na tome - poručio je Vučić na zajedničkoj konferenciji za medije sa predsednikom Rusije

  • 3

Rusija će obezbediti Srbiji dovoljno gasa bez obzira na ishod razgovora između Rusije i Ukrajine po pitanju tranzita ruskog gasa, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i istakao da je za to danas dobio uveravanja od ruskog predsednika Vladimira Putina.

- Mi u Srbiji imamo jedna veliki probleme, a tiče se snabdevanja gasom pošto ne znamo kako će teći to sve sa Ukrajinom. Ljude u Srbiji hoću danas da umirim, dobio sam uveravanja predsednika Putina i Milera (iz Gasproma) da ćemo moći da kupimo dodatne količine ruskog gasa sa teritorije i nekih drugih zemalja i da sa sigurnošću možemo da čekamo i izvesnošću prvi i drugi kvratal sledeće godine, bez obzira na to kako će teći razgovori između Rusije i Ukrajine - rekao je Vučić.

Ističe da se zbog toga mnogo sigurnije oseća i da zato ne može osmeh da sakrije.

- Hvala Putinu i ruskim prijateljima na tome - poručio je Vučić na zajedničkoj konferenciji za medije sa predsednikom Rusije.

Aleksandar Vucic, Vladimir Putin

Aleksandar Vučić - Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Kako je Vučić rekao, građani Srbije će imati dovoljno gasa zahvaljujući današnjim razgovorima sa Putinom i onim što je ruski predsednik rekao.

- Mi gas plaćamo redovno i što se gasa tiče mi smo to rešili - dodao je Vučić.

Predsednik Putin je rekao da Rusija samo povećava isporuke i da imaju istorijski maksimum isporuka u Evropu.

Na pitanje šta će se desiti u slučaju da bude prekinut tranzit ruskog gasa kroz Ukrajinu, Putin je rekao da je Rusija spremna da očuva ukrajinski tranzit i da se o tome razgovara, kao i da to nije tajna.

- Jedino što uslovi ukrajinske strane nisu prihvatljivi za nas, ali to je početak pregovora i nadam se da ćemo usaglasiti stavove. Srbiji će biti obezbeđen gas, u svakom slučaju, po drugim nekim rutama. Pitanje koje smo danas razmatrali je povećanje isporuke Srbiji zbog rasta privrede, jer su potrebe Srbije veće svake godine i ja želim da čestitam srskom rukovodstvu i predsedniku Srbije - poručio je Putin.

I bez ukrajinskog tranzita mi ćemo moći da povećamo isporuku za Srbiju, dodao je Putin.

Aleksandar Vucic, Vladimir Putin

Vladimir Putin - Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Što se tiče učešća Srbije u projektu Turski tok, Putin kaže da je on moguć.

- Mi smo spremni. Srpski deo gasovoda od granice Bugarske do Mađarske skoro je spreman i 90 odsto je već postavljeno i 85 odsto Srbija je već spremna. Pitanje je u tranzitnim stanicama, ali ono što mi vidimo bez obzira na brojna uveravanja i molbe ruske srtrane, jeste da se obezbedi isopurka kroz Tursku i Bugarsku. Vidimo da bugarska strana svesno odugovlači realizaciju projekta na svojoj teritoriji.

Putin dodaje da se Rusija više puta obraćala Bugarskoj da realizuje Turski tok, ali da bugarsko rukovodstvo verovatno, pod pritiskom, ne žuri sa tim.

- Videćemo kako će se dalje realizovati taj projekat na bugarskoj teritoriji - rekao je on.

- Ako bugarsko rukovodstvo ne želi taj tok mi ćemo naći druge mogućnosti na jugu Evorpe. Sa Srbijom imamo i druge zajedničke projekte ne samo isporuku gasa. To su naše naftno-gasne komapnije koje rade i one će povećavati ulaganje, a imamo i druge planove. Čini mi se da smer saradnje ima jako dobru perspektivu - zaključio je Putin.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>