• 15
 ≫ 

Nova pravila za penzionisanje žena važe od 1. januara: Radiće 6 meseci duže

 ≫ 

Naredne godine, neće biti izmena u ostvarivanju prava na penziju kod muškaraca

  • 15

Nova godina donosi i nova pravila za odlazak u penziju. Svaki zahtev koji je podnet posle 31. decembra podleže novim uslovima, koji su za žene malo drugačiji nego za muškarce.

Direktor Sektora za ostvarivanje prava iz PIO fonda Vladimir Stanković kaže za RTS da se uslovi za ostvarivanje prava na penziju za muškarce i žene postepeno pomeraju, a 2032. godine će biti izjednačeni.

Naredne godine, neće biti izmena u ostvarivanju prava na penziju kod muškaraca - za to će, kao i ove godine, biti potrebno navršenih 65 godina života i najmanje 15 godina upisanog staža.

Ženama će takođe biti potrebno 15 godina staža, a pravo na penziju moći će da ostvare sa 63 godine, što je šest meseci kasnije nego ove godine.

Stanković objašnjava da ima promena u ostvarivanju prava na prevremenu penziju, i kod žena i kod muškaraca.

- Muškarcima je i ove i naredne godine potrebno 40 godina staža, s tim što ove godine treba da imaju najmanje 57 godina i 8 meseci, a ta granica se pomera za osam meseci 2020. godine, na 58 godina i četiri meseca - naveo je Stanković.

Za ostvarivanje tog prava, žene treba da imaju najmanje 38 godina i šest meseci staža i 57 godina života. Naredne godine obe granice se pomeraju: Moraće da imaju najmanje 39 godina rada i 57 godina i osam meseci.

Stanković savetuje građane koji žele da apliciraju da se dobro informišu pre nego što podnesu zahtev.

Svako ima pravo da zatraži listing na kom se vidi pregled radnog angažovanja i koliko godina mu je uplaćivan saž. To se može proveriti ili onlajn ili u nekoj od filijala PIO fonda.

Video: Vučić: I ove godine ćete imati novi rast penzija i plata u javnom sektoru

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • M

    5. decembar 2019 | 10:02

    Najbolje da zaokružite za prevremenu penziju 100 godina života i 150 godina staža. Lakše će vam biti da izračunate.

  • Miloš

    5. decembar 2019 | 11:20

    Ukratko da objasnim: Početkom '90-ih penzioni fond (iz kog se i pre uzimalo po potrebi) je ispražnjen skroz. Nema, nula. Pokušalo se sa štampanjem para ali to je dovelo do hiperinflacije. Od tada pa sve do danas, penzije se isplaćuju od doprinosa onih koji rade i iz budžeta, odnosno od kredita sv. banke/mmf-a i sl. zato se i oni pitaju, naređuju, "savetuju"... Ukratko ali surovo istinito, mi danas radimo za tuđu penziju u nadi da će sutra neko raditi za našu. Mnoge zemlje imaju ovaj problem (u blažem obliku). Surovost liberalnih ekonomskih tokova tj. kapitalizma.

  • Jesu normalni ovi?

    5. decembar 2019 | 09:16

    Ko to ima 57 godina i 40 godina staza?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>