• 4
 ≫ 

Francuska paralisana štrajkom protiv penzione reforme. Sve stoji

 ≫ 

Još pre zore, policijske snage su se rasporedile duž bulevara Šanzelize, pretresaju torbe pešaka uoči današnjih uličnih protesta budući da je vlada upozorila da bi među demonstrante mogle da se infiltriraju grupe nasilnika.

  • 4
francuzska, pariz, strajk

Foto: Tanjug/AP Photo/Francois Mori

Javni saobraćaj u Francuskoj je gotovo stao pošto su sindikati započeli štrajk širom zemlje s ciljem da nateraju predsednika Emanuela Makrona da odustane od planova za reformu penzionog sistema u zemlji.

Železničke i metro stanice u Parizu su jutros u vreme saobraćajnog špica uglavnom bile prazne, a da bi stigli do željenih destinacija putnici su se vozili biciklima, automobilima ili su ostali da rade od kuće, javlja Rojters.

Još pre zore, policijske snage su se rasporedile duž bulevara Šanzelize, pretresaju torbe pešaka uoči današnjih uličnih protesta budući da je vlada upozorila da bi među demonstrante mogle da se infiltriraju grupe nasilnika.

Građani se protive reformi penzionog sistema koja predviđa univerzalni sistem penzija umesto sadašnjih podela na četiri vrste penzije - u privatnom i javnom sektoru, specijalne i dopunske penzije.

 

- Javni prevoz će danas biti veoma otežan, kao i sutra, a verovatno i ovog vikenda - izjavio je zamenik ministra saobraćaja Žan-Batist Ðebari za radio RTL.

Ovo je jedan od najvećih protesta zaposlenih u javnom sektoru širom zemlje u više decenija. Sindikati krajnje levice pozivaju na prekid saobraćajne mreže, zatvaranje škola i ostavljanje smeća da se gomira kako bi primorali predsednika Makrona da povuče plan penzione reforme.

Iz državne železnice SNCF kažu da će saobraćati samo jedan od 10 putničkih i prigradskih brzih vozova. Železničke kompanije Eurostar i Talis otkazale su najmanje polovinu usluga prevoza na linijama koje povezuju Pariz sa Londonom i Briselom. Vlasti civilnog vazduhoplovstva zatražile su od avio-kompanija da otkažu oko 20 odsto letova zbog poremećaja koji će štrajk izazvati u rasporedu letenja.

Očekuje se da će više od polovine svih nastavnika u osnovnim i srednjim školama izaći na ulice, a da će zaposleni u hitnoj pomoći u celoj državi raditi sa minimumom osoblja. Sindikati zaposlenih u javnom saobraćaju nisu odredili rok za okončanje štrajka. Demonstranti će marširati od glavne železničke stanice Gar di Nor do Trga nacije popodne.

Ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastane je izjavio da se očekuje da će više hiljada radikalnih anarhista i okorelih demonstranata iz pokreta "žutih prsluka" napraviti pustoš. On je naredio da se prodavnice duž rute kuda će se kretati učesnici protesta zatvore. Na ulicama će otprilike biti raspoređeno oko 6.000 policajaca, uključujući više desetina pripadnika službi za brzo reagovanje na motorima.

Mediji podsećaju da bi sadašnja situacija mogla da izgleda kao 1995. godine kada su veliki protesti, koji su trajali tri nedelje protiv reforme socijalnog osiguranja i penzija, naveli tadašnjeg premijera Alena Žipea da od toga odustane.

Loran Berže, šef sindikalnog saveza CFDT, kaže da je socijalno okruženje eksplozivnije nego 1995. "U smislu napetosti, socijalne solidarnosti i lomova unutar društva, sada je mnogo gore", rekao je Berže za Rojters.

Makron je nedavno ponovio da ne odustaje od reforme obećane tokom predizborne predsedničke kampanje.

Video: Katalonci blokirali granicu Španije i Francuske

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hw

    5. decembar 2019 | 11:40

    A u Srbiji cute sto ce raditi do 80 god...

  • Po tudjem dupetu

    5. decembar 2019 | 13:18

    ne boli, a sredjivao bi evropu. Pometi kod sebe, mi cemo pomesti sami nase dvoriste.

  • Boža zemunac

    5. decembar 2019 | 18:59

    A šta rade naši ? Samo otimaju,a mi ništa. Kažnjavaju nas što smo počeli rano da radimo. Tuga.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>