• 0
 ≫ 

Medvedev: Ako nas isključite, to znači objavu rata

 ≫ 

Zbog potencijalne pretnje da bude isključena iz SWIFT-a, Rusija je počela da radi na alternativnom rešenju

  • 0
Dmitrije Medvedev u Skupštini Srbije

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ukidanje pristupa Rusiji međunarodnoj bankarskoj mreži za platne transakcije SWIFT praktično bi značilo objavu rata, upozorio je ruski premijer Dmitrij Medvedev.

Medvedev je u razgovoru sa novinarima podsetio da je Zapad u jednom trenutku ozbiljno razmatrao tu opciju i da Moskva to zna, prenosi Raša tudej.

- To bi u stvari bila objava rata, ali i pored toga o tome se diskutovalo - rekao je ruski premijer i dodao da je to jedan od razloga zašto vlada razmatra načine kako da zaštiti ruski deo interneta.

Globalni međubankarski sistem SWIFT omogućava prekogranična plaćanja između 11.000 finansijskih institucija u više od 200 zemalja širom sveta.

Prve inicijative za isključenje ruskih banaka iz mreže za transfer novca pokrenute su 2014. godine kao odgovor na navodnu ulogu Moskve u sukobu u Ukrajini, dodaje RT.

Ovu ideju je prošle godine ponovo "oživeo" specijalni izaslanik Vašingtona u Ukrajini, Kurt Volker, koji je u intervjuu za Glas Amerike rekao da je takva "nuklearna opcija" još uvek na stolu, ali da bi "ona koštala sve uključene".

Zbog potencijalne pretnje da bude isključena iz SWIFT-a, Rusija je počela da radi na alternativnom rešenju - na razvoju domaće mreže za razmenu finansijskih poruka koja se zove SPFS. Sistem funkcioniše po istim standardima kao i SWIFT i već se koristi u zemlji.

U planu je povezivanje SPFS-a sa kineskim prekograničnim međubankarskim platnim sistemom CIPS i budućim indijskim mehanizmom plaćanja. Ruski platni sistem će se takođe povezati sa iranskim SEPAM-om, jer iranske banke od prošle godine nemaju pristup SWIFT-u nakon što su SAD ponovo uvele sankcije toj zemlji.

Video: Ruska mornarica vežba širom Sredozemnog mora

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>