• 0

Usvojen zakon oko koga se najviše raspravljalo tokom 2019: Veća zaštita radnika preko agencija

Novi zakon trebalo bi da doprinese smanjenju rada na crno

  • 0

Skupština Srbije usvojila je Zakon o agencijskom zapošljavanju kojim se predviđa zaštita onih koji se zapošljavaju preko agencija i obezbeđuje im se jednaka zarada kao i zaposlenima koje neposredno zapošljava poslodavac.

Oni će, kako je u raspravi u Skupštini Srbije, rekao ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević, imati iste uslove i kada je u pitanju radno vreme, zarada, odmor i bezbednost na radu.

Prema njegovim rečima, novi zakon će doprineti smanjenju rada na crno.

- Do sada agencijski radnici nisu bili vidljivi u sistemu radnopravnih odnosa te su bili podložni svim oblicima narušavanja ustavnih i zakonskih prava iz rada i socijalnog osiguranja tako da su spadali u oblik rada na crno - rekao je tada Ðorđević.

On je objasnio da Zakon o radu poznaje samo ugovorni odnos između zaposlenog i poslodavca tako da ne uređuje rad zaposlenog preko Agencije za privremeno zapošljavanje.

Prema njegovim rečima, jasnim definisanjem Agencije za privremeno zapošljavanje i preciziranjem uslova za rad urediće se ova oblast i maksimalno zaštiti takozvani "agencijski zaposlenik".

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>