• 5

Još ćemo čekati da za isti posao imamo istu platu: Odlaže se prelazak na novi sistem

Potrebne su dodatne finansijske analize prelaska na nov sistem plata

 • 5
Protest protiv smanjenja plata

Photo: Shutterstock

Skupština Srbije usvojila je izmene Zakona o platama zaposlenih u državnim službama kojim se za 2021. godinu odlaže prelazak na nov sistem određivanja plata uz uvođenje platnih razreda.

Kako je u raspravi rekao ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić, izmenama se redefinišu rokovi od kojih počinje primena sistemskog i posebnih zakona o platama u pojedinačnim delovima javnog sektora.

Ružić je naveo da je u predstojećem periodu potrebno da se sprovedu dodatne finansijske analize prelaska na nov sistem plata i da se poslodavcima i zaposlenima ostavi odgovarajući vremenski period za pripremu za implementaciju novih rešenja.

On je objasnio da se zbog složenosti procesa mora ostaviti odgovarajući vremenski period, kako bi se omogućilo da reforma sistema plata postigne finansijski održiv efekat počev od 1.januara 2021.godine.

Ružić je podsetio da platni razredi postoje od 1. januara 2007. godine, kada je usvojen Zakon o platama državnih službenika i nameštenika.

Podsetio je da platni razredi znače da se plate povećavaju zaposlenima na bazi kvaliteta njihovog rada, čak i u slučaju da se ne povećava osnovica na osnovu koje se obračunava plata.

- Naše opredeljenje je da se kroz reformu sistema plata, omogući primena platnih razreda za celokupan javni sektor. Predlažemo da se početak reforme odloži za još jednu godinu, imajući u vidu kompleksnost ovog procesa - rekao je Ružić.

On je istakao da se reforma odnosi na preko 400.000 zaposlenih u raznim ustanovama, državnim organima, javnim agencijama… Kako je objasnio, specifičnosti svakog dela javnog sektora moraju da se analiziraju i uvaže kroz sistem plata, dodataka i drugih prava.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Mix

  6. decembar 2019 | 12:21

  Ma ne za 2021 nego za 2031...sta ima veze

  4
  1

  Podelite komentar

 • Tiši

  7. decembar 2019 | 13:01

  2021. ce biti 2022.

  1
  0

  Podelite komentar

 • Jug

  6. decembar 2019 | 20:17

  Ako sam ja to razumeo..onaj sto radi u Beogradu i onaj u Leskovcu isti posao..ne može i dalje da imaju istu platu..valjda sve dok onaj gradjanin drugog reda(Leskovac)..ne stigne onog gradjanina prvog reda(Beograda) Možda grešim..

  1
  0

  Podelite komentar

 • Eur: <% exchange.eur %>
 • Usd: <% exchange.usd %>