• 6

Smanjuje se opterećenje na zarade sa 62 na 61 odsto, uvodi se i čuveni Test samostalnosti

Kako je ranije najavljeno, setom poreskih zakona se predviđa znatno rasterećenje privrede

  • 6
Biznismen, IT, paušalac, preduzetnik, programer

Foto: Shutterstock

Skupština Srbije usvojila je set poreskih zakona među kojima su izmene i dopune Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje kojima se smanjuje stopa doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje sa 26 na 25,5 odsto.

Skupština je usvojila i izmene i dopune Zakona o porezu na dohodak građana kojima se povećava neoporezivi iznos mesečne zarade sa 15.300 na 16.300 dinara.

Opterećenje na zarade biće smanjeno sa 62 na 61 odsto, rekao je tokom rasprave ministar finansija Siniša Mali. On je dodao da se iz godine u godinu smanjuje poresko opterećenje na zarade kako bi se podstaklo novo zapošljavanje i povećanje plata.

Usvojeni su i poreski podsticaji koji se tiču državljana Srbije koji žive u inostranstvu, kojima će se, ako se vrate i zaposle u Srbiji, biti umanjena osnovica za obračun poreza i doprinosa u visini od 70 odsto.

Ministar je ranije rekao da će biti uveden test samostalnosti preduzetnika izmenom člana 85 Zakona o porezu na dohodak građana, jer poslodavci umesto zaposlenih, iz poreskih razloga, angažuju preduzetnike, najčešće one koji se paušalno oporezuju.

Izmene Zakon o porezu na dohodak građana omogućavaju povoljnije uslove za privređivanje rasterećenjem privrednih subjekata, stvaraju se uslovi za suzbijanje sive ekonomije i podstiče se priliv investicija, naveo je ranije Mali.

Poslanici su usvojili i izmene Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, izmene i dopune Zakona o republičkim administrativnim taksama, izmene i dopune Zakona o porezima na imovinu, izmene i dopune Zakona o porezu na dobit pravnih lica.

Kako je ranije rekao Mali, setom poreskih zakona se predviđa znatno rasterećenje privrede, smanjenje poreskog opterećenja rada, a sve to, kako je objasnio, treba da doprinese daljem rastu privrede i otvaranju novih radnih mesta.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    6. decembar 2019 | 13:34

    Hahaha, kakve vesti!

  • Kimi

    6. decembar 2019 | 13:29

    Ala su se pretrgli sa tih 1%.

  • Dabome

    6. decembar 2019 | 12:57

    Mali veliki strucnjak,cemu sve to kad i onako placas preglede,lekove....platu oporezuje drzava pa ti oporeze banka pa za tebe ako ostane.plati ti meni sta ja zaradim a dal cu da se ja lecim i uplacujem penziono to je moja briga

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>