• 17

Koliko god im Amerikanci zavrtali ruku, Bugari će morati da nam puste gas

Bugari moraju do proleća da puste gasovod, inače, i njima će biti hladni radijatori, jer oni nemaju alternativu

  • 17
Gasni rat, Bugarska, Rusija

Ilustracija: Nikola Jovanović/Shutterstock

Tačno godinu dana od predviđanja šta li će biti do kraja ove godine i da li će Turski tok u Srbiji doživeti sudbinu Južnog, ili će ući u Srbiju negde kod Dimitrovgrada, Bugarska i dalje drži kočnicu.

- Namerno odugovlači sa izgradnjom gasovoda preko svoje teritorije - rekao je u Sočiju srpskim novinarima predsednik Rusije Vladimir Putin.

Ipak, kako je obećao, Srbija će imati dovoljno gasa. A uostalom, naveo je, Rusija može da pronađe i alternativu da zaobiđe Bugarsku.

- Sačekajmo da vidimo kako će se ovaj projekat razviti. Ako Bugari to ne žele, naći ćemo način - rekao je Putin.

Gasovod Turski tok, podsetimo, prema planu treba da ide od Rusije do Turske morskim delom, pa dalje ka evropskim kupcima. Propusni kapacitet je 15,75 milijardi kubnih metara svaki krak. Prve isporuke ruskog gasa predviđene su za kraj ove godine.

Turski tok

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Srbija je gotovo završila izgradnju svog dela trase. Međutim, zemlja nije direktno povezana sa cevom i moraćemo da sačekamo dok ga susedna Bugarska ne produži cevi do svoje granice.

I pre godinu dana, jasno je bilo da sama ruta kraka gasovoda na Balkanu nije presudna, već stav Bugarske da dozvoli da Turski tok ide preko njene teritorije ka Srbiji. SAD i Bugarska su zajedno minirale Južni tok, a Putin sada navodi da je Sofija i dalje pod pritiskom.

Bugarski premijer Bojko Borisov u međuvremenu je negirao da su bilo kakva odlaganja namrena, jer zemlja u proseku gradi 5 kilometara gasovoda dnevno. Objasnio je da je Sofija započela izgradnju kasno zbog obaveznih procedura i da se nada da će projekat biti operativan do kraja sledeće godine.

Bilo kako bilo, odnosno, htela ne htela, Bugarska ovoga puta možda neće moći da bira.

- Mislim da treba biti optimista iz prostog razloga što Bugarska nema izbora nego da propusti gas preko svoje teritorije koliko god im Amerikanci zavrtali ruku - rekao je za Telegraf Biznis predsednik Udruženja za gas Vojislav Vuletić.

Prema njegovim rečima, trenutna geopolitička situacija ne dozvoljava našim susedima odluku koja ne ide nama u prilog.

- Ako se prekine, a vidimo da su velike šanse da se prekine dovod gasa preko Ukrajine, onda ni Bugarska neće imati gas, jer se ona trenutno jedino snabdeva preko Ukrajine, a onda je tu gas i za Grčku i Makedoniju, njoj nije lako da minira Turski tok - kaže Vuletić.

Prema njegovoj proceni, Bugarska će morati na proleće da pusti Turski tok.

Projekat Turki tok nastao je kao alternativa Južnom. Sofija je 2014. godine obustavila rad na projektu Južni tok, navodeći kao razlog nedostatak dozvole EU. To je podstaklo Rusiju da odustane od projekta 2014. godine i umesto toga pokrene projekat Turski tok.

(Vesna Bjelić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>