• 3

Trasa auto-puta zaobišla naše selo proroka

Cela deonica biće duga oko 60 kilometara i petljom u Prilipcu vezivaće se za auto-put Beograd – Južni Jadran

  • 3

Došlo je vreme da se i kroz užički kraj projektuju prvi kilometri auto-puta, u najavljenom pravcu Požega–Kotroman, koji preko Užica treba da spoji Beograd sa Sarajevom. Kuda će tačno voditi, kroz koje selo i preko čijeg imanja, mnogi se upravo pitaju. Povedeni saznanjem da je u užičkoj gradskoj kući ovih dana predstavljen deo trase budućeg auto-puta Beograd–Sarajevo, koji prolazi preko teritorije Užica.

Tu su projektanti Saobraćajnog instituta CIP gradske čelnike upoznali s predlogom kuda treba da prođe ta trasa.

- Razgovarali smo i o potrebama Užica. Na primer, petlja u Zlakusi treba da bude u funkciji razvoja Sevojničkog polja, gde ćemo tada imati mogućnost da podižemo industrijska postrojenja - izjavio je gradonačelnik Užica Tihomir Petković, dodajući da je Republika Srbija s Turskom dogovorila finansiranje projekta za auto-put ovom trasom:

– A nakon završetka projekta siguran sam da će naša država obezbediti i novac za izgradnju. Užičani s nestrpljenjem očekuju da za dve godine bude gotova trasa Koridora 11 do Požege. U međuvremenu, biće završen i ovaj projekat, pa očekujemo da će krenuti i njegova realizacija. Ovaj deo Srbije tada će postati zanimljiviji za investitore -

Prema rečima direktora Zavoda za saobraćajnice u CIP-u Novice Stevanovića, CIP je pre 10 godina uradio generalni projekat auto-puta Požega–Kotroman, a ove godine je sa firmom "Tašjapi” zaključio ugovor za izradu prostornog plana područja posebne namene i izradu idejnog i srodnih projekata. Cela deonica biće duga oko 60 kilometara i petljom u Prilipcu vezivaće se za auto-put Beograd – Južni Jadran. Trasa je zahtevna i prilično teška, teren uglavnom brdski, pa će ovde biti izgrađen priličan broj mostova i tunela.

Tragom tih informacija i izražene zainteresovanosti građana, pogledali smo u gradskoj upravi mapu budućeg auto-puta kroz užički kraj. Na njoj se vidi nova trasa i pravac tog koridora, ali nisu detaljno označena veća i manja naselja kroz koja ona prolazi. Ipak, moguće je ponešto zaključiti, pa se vidi da auto-put ide kroz požeško polje i od petlje Prilipac okreće ka Užicu, vodeći nedaleko od sadašnje magistrale i korita Đetinje.

S tim što ide nešto južnije, područjima Rupeljeva, Zlakuse, Potočanja.

– U Gorjanima će biti petlja „Užice istok”, na koju će se Užičani uključivati ako putuju ka Čačku i Beogradu. Ko iz ovog grada putuje prema Sarajevu uključivaće se na petlji „Užice zapad” u Mačkatu, blizu proizvodnog pogona kompanije „Zlatiborac” – razjasnio nam je pomoćnik užičkog gradonačelnika Nemanja Nešić, koji je prisustvovao prezentaciji CIP-a.

(Telegraf Biznis/Politika)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rođak sa sela

    7. decembar 2019 | 12:27

    Posthumno će se ostvariti san Alije Izetbegovića o zelenoj transverzali.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>