• 3
 ≫ 

Crna Gora gradi jednu od najvećih solarnih elektrana u Evropi

 ≫ 

Umesto termoelektrana, u Crnoj Gori se planiraju solarne elektrane i vetrenjače

  • 3

U Crnoj Gori gradi se solarna elektrana, jedna od najvećih u Evropi. Elektrana na Birskoj gori koštaće oko 200 miliona evra, a trebalo bi da zaposli 226 ljudi, izjavila je ministarka ekonomije Crne Gore Dragica Sekulić.

Ona kaže kako je fokus Vlade u prethodnom periodu bio na razvoju ambijenta koji bi podstakli investitore da ulažu u obnovljive izvore električne energije, a rezultat je ulaganje renomiranih evropskih investitora u obnovljive izvore energije. Između ostalog, u toku je i procedura zaključenja ugovora sa prvorangiranim kandidatom za ekološku rekonstrukciju termoelektrane Pljevlja.

- Dodatni pokazatelji odličnog poslovnog ambijenta za ulaganje u obnovljive izvore jeste potpisan ugovor za izgradnju solarne elektrane od 250 MW, sa konzorcijom koji pored EPCG čini i renomirana finska kompanija FORTUM, kao i zainteresiranost nemačke kompanije "WPD", jednog od lidera u izgradnji vetrenjača u Evropi, za izgradnju vetro parka Brajići. Takođe, trebalo bi napomenuti i zainteresovanost austrijske kompanije ''Ivikom'' da zajedno s našom nacionalnom kompanijom EPCG gradi vetro park Gvozd - rekla je Sekulić.

Osim rezultata koji su ostvareni na razvoju poslovnog ambijenta za ulaganja u obnovljive izvore energije, država je, kako ističe, kroz nacionalnu kompaniju EPCG, vršila i direktna ulaganja u obnovljive izvore električne energije.

Kako je Sekulić dodala, Crna Gora je sve svoje potrebe za električnom energijom zadovoljavala iz obnovljivih izvora, a da pri tome nije radila termoelektrana, odnosno nije bilo ni grama emisije gasova s efektom staklene bašte.

Vetropark, vetrenjača, vetrenjače

Vetrenjače za proizvodnju električne energije /Foto: pixabay.com

- Naravno, govorimo o desetak dana, u godini koja ima 365 dana, što znači da je pred nama još ogroman posao u tranziciji prema čistim izvorima energije, ali ovaj fenomen potvrđuje dve važne činjenice. Prvo, ulaganja u izgradnju novih obnovljivih izvora počela su da daju rezultate. Instalirana snaga proizvodnje u Crnoj Gori u protekle tri godine porasla je za više od 10 posto - rekla je, napomenuvši da su svaka povoljna hidrološka prilika i svaki dobar vetar maksimalno iskorišćeni.

Druga važna činjenica je da ovakav rad potvrđuje da je, uz posebnu pažnju i dodatne napore, potrošače moguće pouzdano snabdevati energijom i bez fosilnih goriva. U svetlu globalnih ciljeva borbe protiv klimatskih promena, i danas svima nama daleke 2050. godine, ovo je potvrda da su ekološki prihvatljiva rešenja nadohvat ruke - istakla je crnogorska ministarka ekonomije.

(Telegraf.rs/hercegovna.info)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko cg primorje

    7. decembar 2019 | 15:11

    Normalno i logicno skoro 300 suncanih dana ima u godini

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>