• 3
 ≫ 

Radnici ove fabrike u Srbiji idu mesec i po dana na odmor

 ≫ 

Za ovu godinu više nijedan automobil neće sići s trake

  • 3
Fabrika Fijat, Fiat, Kragujevac

Foto: Telegraf

U fabrici Fijat Krajsler automobili Srbija je završena proizvodnja "500L" za ovu godinu i biće nastavljena 15. januara 2020.

To je datum kada se očekuje da će se radnici vrati na svoja radna mesta.

Predsednik Samostalnog sindikata Zoran Marković je rekao agenciji Beta da je proizvodnja FKA u 2019. godini okončana juče u 18 časova.

Podsetimo, radnici Fijata u 2019. su imali više od 130 dana plaćenog odsustva, ne računajući godišnji odmor i državne praznike.

Zaposleni u FCA Srbija, kada su na plaćenom odustvu, plaća im se 65 odsto od redovne plate. Tako je bilo letos, tokom tradicionalnog tronedeljnog kolektivnog godišnjeg odmora– “feragosto”.

Osim redovnih, išli su i na nekoliko prinudnih odmora.

Žele i bonus

 

Marković je rekao da se vode razgovori sa rukovodstvom fabrike oko isplate "novogodišnjeg bonusa” koji se od 2010. godine isplaćuje radnicima na kraju kalendarske godine.

- Bonus je nagrada za učinak, a mi smatramo da ga zaslužujemo u 2019. jer smo ispunjavali sve zadate obaveze poslodavca. Nismo mi krivi što je ove godine bila smanjena proizvodnja i više od 130 dana plaćenog odsustva - rekao je Marković.

U sindikatu navode da poslednje tri godine kompanija ne objavljuje podatke o broju proizvedenih vozila u kalendarskoj godini.

Prema nekim procenama, u FKA u Kragujevcu u 2019. godini je proizvedeno oko 40.000 "500L”, što je četvrtina ukupnih fabričkih kapaciteta.

Zarade proizvodnih radnika iznose oko 42.500 dinara.

A tokom cele ove godine, radnici u Fijatovoj fabrici u se nadali i novom modelu, međutim, o tome još uvek postoje samo spekulacije.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Auuu

    10. decembar 2019 | 12:23

    Vratice se na radna mesta ali 50% manje radnika

  • Ww3

    10. decembar 2019 | 14:02

    Prinudni odmor pa otkaz.

  • Q Q Q Q Q Q

    11. decembar 2019 | 02:19

    Koga boli uvo za fijat krs kvalitet,a ako je tako dobar sto ne kupuju te automobile iz Kragujevca. Cena i kvalitet uzaasss. Jeftinije i bolje automobile pravi Dacija. Fijat dno kratko.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>