• 3

Banke širom sveta gomilaju ogromne količine zlata, mogu li da zatrpaju dolar?

Zbog ogromne potražnje za plemenitim metalom, analitičari preporučuju da bi ulagači trebalo da diverzifikuju svoje dugoročne udele u zlato

  • 3

Globalna bankarska grupa Goldman Saks navodi da je glavni razlog masovne kupovine zlata proces dedolarizacije i predviđa da će se cena zlata povećati na 1.600 dolara za uncu tokom naredne godine.

- Potražnja centralnih banaka za zlatom najveća je od Niksonove ere i iznosi 20 odsto globalne ponude - izjavio je za Blumberg šef globalnog istraživanja u Goldmanu Džef Karej.

Zlato je jedno od najsigurnijh ulaganja, jer vrednost američkog dolara i obveznica ne može dugoročno da raste, ističe ekonomista.

Zbog ogromne potražnje za plemenitim metalom, analitičari preporučuju da bi ulagači trebalo da diverzifikuju svoje dugoročne udele u zlato.

- Dugoročna prognoza zavisi od globalnog rasta. Što dalje čekamo, veća je verovatnoća da će SAD pogoditi recesija - rekao je analitičar Goldman Saksa Majkl Sprodžis. Zlato se trenutno prodaje za 1463,30 dolara za uncu.

U kupovini plemenitog metala prednjače centralne banke Rusije, Turske, Kine i Poljske. Mada ni Srbija ne zaostaje.

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DRagutin

    Ja molim Boga da izdržimo do proleća, jer kada bankari gomilaju zlato znači da smo veoma blizu nekog finansijskog kolapsa...! A i da se videti iz raznoraznih vesti da mnoge države muku muče da zadrže svoju ekonomiju u plusu...

  • Luka

    Baš je čudno da neko umesto američke krpe kupuje zlato.

  • Pesimista

    Svako ko to uradi bice zatrpan bombama...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke