• 0

Komšije izgubile investiciju od 500 miliona dolara

"Ovo ulaganje od gotovo 500 miliona dolara, jednostavno bi predstavljalo prevelik rizik"

  • 0
Zadar

Foto: Pixabay.com

Blekard Global, međunarodna firma koja je u prošlosti zaslužna za preko dve milijarde ulaganja u nekretninske projekte širom sveta, saopštila je da sa žaljenjem mora da konstatuje kako za sada odustaje od ulaganja u projekat koji je trebalo da bude realizovan na hrvatskom ostrvu Pašman.

Iako su naišli na profesionalan pristup, transparentan odnos i dobru komunikaciju i u opštini Pašman i u Zadarskoj županiji, ulagači iz Blekard Globala iz više razloga za sada moraju da se povuku iz projekta, navodi se u saopštenju koje prenosi Poslovni dnevnik hr.

- S obzirom na to da su do sada uložili stotine hiljada dolara u projekat na Pašmanu, želja za ulaganjem bila je više nego očita. Blekard Global od pocetka je bio informisan da postoje određene financijske obaveze koje bi kao budući investitor trebalo da podmiri, međutim, nisu bili svesni da se radi o iznosu većem od 10 miliona evra. Iako se kroz pregovore dve strane taj iznos uspeo smanjiti na otprilike dva i po miliona evra, to je još uvek bio preveliki investicioni rizik. Mnogo govori i činjenica da je Blekard Global bio jedina firma koja se uopšte prijavila na konkurs - navodi se u saopštenju.

Dodaje se da takođe treba imati na umu kako igralište za golf unutar projekta još uvek nije uvršteno u Prostorni plan Zadarske županije, da koncesije na marinu i plažu nisu osigurane za tvrtku Pašman rivijera d.o.o., kao i da ne postoji urbanistički plan uređenja što je bila obaveza investitora nakon kupovine udela u društvu Pašman Rivijera te je deo zemljišta i dalje u rukama privatnih vlasnika.

- Ukratko, reč je o greenfield investiciji, a finansijske obaveze više odgovaraju bronwfield investiciji, što za Blekard Global nije prihvatljivo - stoji u objavi.

- Za nas, kao i za bilo koji investicijski fond iz Sjedinjenih Američkih Država, ovakvo ulaganje od gotovo 500 miliona dolara, jednostavno bi predstavljalo prevelik rizik. Kada bi i da smo izgradili rezort te da je u budućnosti došlo do poremećaja na Sredozemnom turistickom tržištu našli bismo se u finansijskim problemima, a kako pravila konkursa ne dozvoljavaju prodaju nekretnina, ne bismo bili u mogućnosti da održimo stabilnost projekta - navela je kompanija.

Blekard Global je dodao da takođe, opština nije bila u mogućnosti da omogući bilo kakvu garanciju za njih kao investitore.

- Iz mog iskustva, ovakve kapitalne investicije bilo gde u svetu moraju da budu atraktivne za investitore. Nažalost, ovde to nije bio slučaj - izjavio je Džefri D. Blekard, predsednik Uprave i direktor kompanije Blekard Global.

(Telegraf Biznis/Poslovni dnevnik)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>