• 9

Ovo su najveći poreski dužnici u Srbiji: Među prvih deset velika imena

Više od 4.000 dužnika

  • 9
Poreski dužnici

Foto: Profimedia, Printskrin: http://www.poreskauprava.gov.rs/

Poreska uprava Srbije objavila je nove spiskove najvećih poreskih dužnika, zaključno a 30. novembrom ove godine. Na četiri spiska, poreskih aktivnih dužnika od kojih je moguće naplatiti dug, dužnika-preduzetnika, dužnika u stečaju i onih kojima je privremeno oduzet PIB, nalaze se 4.024 poreska dužnika.

Samo deset najvećih dužnika, pravnih lica, državi duguje oko sedam milijardi dinara. Najveći poreski dužnik, aktivno pravno lice je Privredno društvo Mera invest Beograd, s dugom od 1.084.609.097, 81 dinar, koji se naplaćuje iz prinudne naplate.

Poreski dužnici

Printskrin: http://www.poreskauprava.gov.rs/

Vlasnik Mera investa je kiparska kompanija Mera Investment Fund Limited sa Kipra. Kako je vidljivo iz dokumenta sa arbitraže ove kiparske kompanije protiv Republike Srbije, vlasnik Mera Investment Fund Limited je Marko Mišković, sin Miroslava Miškovića.

U dokumentima sa arbitraže navedeno je da je Mera Investment Fund Limited kompanija koja je 2006. osnovana na ostrvu Kirasao u Holandskim Antilima. Potom je 2008. godine preregistrovana na Kipru, što je ozvaničeno 2009. U

Drugi najveći dužnik je kompanija Magma Prom iz Šapca koja državi za porez duguje 990 miliona dinara ili osam miliona evra. Ovu kompaniju Tužilaštvo za organizovani kriminal u optužnici dovodi u vezu za biznismenom Miroslavom Bogićevićem.

Treći najveći dužnik je kompanija Dunav Grupa Agregati. Ova firma državi duguje nešto manje od 800 miliona dinara. Prema podacima APR vlasnik ove kompanije je Dunav grupa DOO, čiji je direktor poznati biznismen Dušan Borovica.

Poreski dužnici

Printskrin: http://www.poreskauprava.gov.rs/

Među prvih deset najvećih dužnika je i kompanija Zekstra grupa koja je godinama bila u vlasništvu biznismena Dragana Đurića, a koji se danas vodi kao direktor ovog preduzeća. Ova kompanija, prema podacima Poreske uprave danas državi za porez duguje 524 miliona dinara i prema visini poreskog duga zauzima deveto mesto.

Na listi najvećih dužnika koji se vode kao pravna lica su i kompanije Putevi Užice koji duguju 193 miliona dinara. Vlasnik ove kompanije je Vasilije Mićić.

Oko 116 miliona dinara duguje i Industrija poljoprivrednih mašina Zmaj, dok valjevski biznismen Vidoje Vujić duguje nešto više od 75 miliona dinara i to preko firme Vujić Gradnja u kojoj je suvlasnik sa udelom od 48 odsto.

Na spisku aktivnih pravnih lica se nalazi 394 poreska dužnika, 2.423 preduzetnika i 800 pravnih lica u stečaju. Prvih deset najvećih poreskih dužnika, pravnih lica, državi duguje nešto više od 7 milijardi dinara.

Na spisku Poreske uprave nalazi se i 2.423 preduzetnika. Najveći dužnik na ovoj listi je Samostalna zanatsko-građevinska radnja SWM Ljubomir Opina iz Lapova, sa dugom od 121.409.489 dinara.

Ceo spisak možete pogledati ovde.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Neki tamo

    12. decembar 2019 | 10:46

    Ajmo izvršitelji... Ako smete?

  • Jaca

    12. decembar 2019 | 10:32

    E ovo ona Spska pravda seku struju za dug od 5 Evra a ovamo ljudi duzni milione...

  • Larva

    12. decembar 2019 | 11:09

    Nisu firme krive, nego onaj ko im je to dozvolio. Čim dug za porez pređe milion dinara, automatski mora da se ide u stečaj, prinudna naplata, rasprodaja imovine i slično. Bolje vi jurite one koji su DOZVOLILI da dug dodje do milijardu dinara.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>