• 0

Njih 99 tražilo do 30.000 evra za pokretanje posla, ima i onih kojima fali samo 5.000

Prijavilo više od 250 kako fizičkih lica tako i preduzeća

  • 0
startup, start-up, start up, rayvoj, uspeh, posao, racunari, kompjuteri, programeri, programiranje

Foto: Pixabay

U Privrednoj komori Srbije su svečano uručeni sertifikati za prvih 19 polaznika "Programa promocije preduzetništva i samozapošljavanja", koji su prošli obuku za pisanje biznis plana i osnivanje startapa.

Vlada Srbije obezbedila je za prvu pilot fazu novog državnog programa podrške razvoju preduzetništva 300 miliona dinara, dok će u nastavku Nemačka razvojna banka (KfW) obezbediti dodatnih 12,9 miliona evra.

Od 1. novembra, kada je počeo ovaj program, do sada, na obuku se prijavilo više od 250 kako fizičkih lica tako i preduzeća, kojima je novac potreban za unapređenje ili pokretanje biznisa.

Direktor Sektora za strateške analize Privredne komore Srbije Mihajlo Vesović kaže da je država kroz ovaj program omogućila početnicima u poslovanju da brzo pređu put od početne ideje do pokretanja firme.

Petodnevnu obuku je prošlo do sada 46 polaznika, a u toku su obuke u Beogradu, Novom Sadu, Kruševcu i Zaječaru gde učestvuje 38 polaznika.

- Drago mi je da vidim da su danas ovde mladi, što ne znači da starija generacija polaznika nije dobrodošla, naprotiv, mnogima je to druga ili treća šansa - rekao je Vesović i poručio polaznicima da ne treba da ih opterećuje eventualni neuspeh jer je i to, kaže, deo iskustva koje može da im pomogne u daljem poslovanju i životu.

Za sredstva države do sada se prijavilo 145 privrednih subjekata kao i 108 fizičkih lica. Statistika pokazuje da je više prijavljenih muškaraca (144) dok se za obuku javilo 109 žena. Najviše zainteresovanih je iz Beograda, zatim Novog Sada, Kruševca, Valjeva, Užica...

Početnik u poslovanju dobija obuku za pripremu biznis plana i započinjanje poslovanja, mentorsku podršku u prvoj godini rada kao i bespovratna sredstva.

Za sada statistika pokazuje da je najviše onih koji žele da svoja preduzeća pokrenu ili unaprede u sektoru ugostiteljstva, zatim u proizvodnji hrane i pića, poljoprivrede, građevinarstva, transporta...

 

Najviše prijavljenih, njih 99 tražilo je od 25 do 30 hiljada evra, dok 33 prijavljena procenjuje da im je potrebno između 15 i 20 hiljada evra, a do pet hiljada evra je tražilo njih 31.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>