• 1

"Kraš je prisilio radnike da prodaju akcije, čak i trudnice i bolesne"

Predsednička kandidatkinja Radničkog fronta i Socijalističke radničke partije Katarina Peović održala je konferenciju za novinare, prilikom koje se osvrnula na malverzacije u Krašu tokom prodaje deonica braći Pivac.

  • 1

Radnici, dotadašnji vlasnici deonica, prihvatili su 18% jeftiniju ponudu braće Pivac umesto veće ponude koju je nudila formalno kiparska firma Kappa Star Limited, inače manjinskog vlasnika Kraša čiji je vlasnik Nebojša Šaranović optužio upravu Kraš ESOP-a i MI Braća Pivac za "sinhronizovano delovanje".

- Naravno da je vest o tome da je neko izabrao da proda denice za 18% manje novca zazvučala sumnjivo pa su se kroz medije počele javljati glasine o igrama, kao i nešto naivnija nagađanja da su radnici tobože odlučili deonice da prodaju za manju cenu zato što je bila reč o hrvatskim tajkunima, za razliku od srpskog tajkuna koji je bio drugi ponuđač, a srpski su mediji iznosili tvrdnje da je tu bila reč o nacionalnoj borbi - naglasila je Peović.

No istina je, ističe Peović, nešto drugačija.

- Ovde nije bila reč o nacionalnoj borbi, nego po ko zna koji put o prevari radnika i pljačkaškoj privatizaciji. Naime, kao što je sasvim logično i kao što bi svakom iole racionalnom bilo očekivano da pretpostavi, radnici-deoničari Kraša zapravo nisu bili zainteresovani da prodaju deonice jeftinije. Svakako, neki uopšte nisu bili zainteresovani za prodaju, ali su na to bili prisiljeni, navodi se.

Logo Kras

Foto: Promo

Kako Radnički front saznaje od više radnika i iz više izvora, radnici Kraša bili su prisiljeni da se odreknu velikog dela vrednosti svojih deonica u korist tajkunske braće Pivac, koji su se nezakonito pogađali i dogovarali s trenutnom upravom Kraša pa čak s nekim pojedincima iz žutih sindikalnih struktura. Radnici se ne usuđuju da izlaze u medije u strahu od otkaza iako su pre dve nedelje bili prisiljeni da potpišu punomoć za ugovor za prodaju svojih deonica koje su bile grupisane unutar Kraš ESOP- a, kojim je sadašnja uprava upravljala tako da što lakše kontrolišu donice i radnike - istakla je Peović i dodala:

- Radnici nisu bili prisiljavani da potpišu prodaju za nižu cenu od berzanske fizičkom silom, ali su svi morali da zaokruže ZA prodaju pred svojim pretpostavljenima pod pretnjom sankcijama. Realno raspoloženje radnika, nimalo neobično, nije bilo nimalo sklono tome da se deonice prodaju za 18% nižu cenu, nego su neki radnici deonice hteli da prodaju boljem ponuđaču, a neki su hteli da zadrže svoje deonice i tako bar teoretski uticaj u upravljanju fabrikom. Dokumente koje su morali da potpišu niko od radnika nije smeo da zadrži niti da slika. Uprava Kraš ESOP-a je svoju podlu igru odigrala na brzinu, nekoliko dana pred skupštinu firme, radeći na tome u sve tri smene - i po noći! Na prisilno su potpisivanje morale doći čak i radnice koje su bile na porodiljskom i na bolovanju. Uprava Kraša je sve namestila za odabranog ponuđača, s kojim je se povezuje već neko vreme -

Cookies, Biscuit, keks, keksici, biskvit, grickalice, slatkisi

Foto: Pixabay

Kako tvrde iz Radničkog fronta ovim putem su hteli da upozore na još jednu sramotnu privatizacionu priču koja se ponovno odvija na štetu radnika, koji su po ko zna koji put besramno prevareni radi koristi šačice tajkunske elite, u ovom slučaju braće Pivac. Radnici, nakon što su bili prisiljeni da prodaju svoje deonice jeftinije od realne cene, sada strepe što će biti s njihovima radnim mestima pod novim prezaduženim vlasnikom.

- Ovde smo da kažemo da ovakvu politiku prema radnicima smatramo neprihvatljivom. Ovom državom već tri decenije upravlja isključivo u korist bogate tajkunske oligarhije, u saradnji s političkom elitom, dok radnici uvek izvlače tanji kraj. Kad bismo verovali da bi to imalo i malo smisla pozvali bismo političke vlasti i institucije 'pravne države' da intervenišu, a medije da dodatno istraže ovo što se dogodilo u Krašu. No nismo naivni i jasno nam je da od toga neće biti ništa. Jedini način da se stvari promene jest da se svi zajednički pokrenemo i izborimo za društvo koje će raditi u interesu ne bogate tajkunske i političke elite nego radništva i narodne većine. Prilika da krenemo u pravom smeru javlja se već na ovim skorim predsedničkim izborima - zaključila je Peović, prenosi Index.

(Telegraf Biznis/Index)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>