• 0

Jedna od najvećih svetskih agencija povećala kreditni rejting Srbije

Odluka o povećanju kreditnog rejtinga Srbije, doneta je na osnovu stabilne ekonomske politike usmerene ka daljem jačanju makroekonomskih pokazatelja i smanjenju javnog duga

  • 0
Evri, novac

Foto-ilustracija: pixabay.com

Rejting agencija Standard and Poor (S&P) povećala je kreditni rejting Srbije sa BB na BB+ s pozitivnim izgledom za dalje poboljšanje.

Prema oceni agencije, odluka o povećanju kreditnog rejtinga Srbije, doneta je na osnovu stabilne ekonomske politike usmerene ka daljem jačanju makroekonomskih pokazatelja i smanjenju javnog duga.

Rast BDP-a Srbije za 2019. i 2020. godinu projektovan je u iznosu od 3,6 procenata i 4,0 procenta, respektivno. Agencija ističe fiskalnu disciplinu Vlade Srbije i posvećenost fiskalnoj konsolidaciji, koja je doprinela kontinuiranom primarnom fiskalnom suficitu države u proseku od 3,2 odsto BDP-a u 2017. i 2018. godini.

Trend je nastavljen i u 2019. godini, i za deset meseci ostvaren je fiskalni suficit od preko 1,0 odsto BDP-a.

NBS, Narodna banka Srbije, zgrada narodne banke Srbije

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Agencija S&P očekuje da će fiskalna stabilnost biti očuvana i u narednom periodu - kako po osnovu čvrste kontrole tekućih rashoda, tako i po osnovu rasta ekonomske aktivnosti i snažnog rasta poreskih prihoda. Prema Agencji, dalji rast stranih direktnih investicija (SDI) podržao bi rast izvoza i BDP-a, što bi, kako se navodi, bio ključni faktor za povećanje kreditnog rejtinga u narednoj godini.

Od 2015. godine Srbija ostvaruje punu pokrivenost tekućeg deficita stranim direktnim investicijama, što ukazuje na dugoročnu održivost njene eksterne pozicije.

U srednjem roku, očekuje se da će tekući deficit iznositi oko 5,0 odsto BDP-a i da će prilivi SDI ostati više nego dovoljni za njegovu pokrivenost. Poboljšani fiskalni rezultat, pad kamatnih stopa i aprecijacija valute omogućili su Vladi Srbije da javni dug stavi na čvrstu silaznu putanju.

Kako navodi Agencija, u proteklom periodu ostvareno je značajno smanjenje učešća javnog duga u BDP-u, i prognozira se da će taj trend biti nastavljen i u narednom periodu.

U saopštenju se konstatuje da je poboljšana valutna struktura javnog duga, kao i da je ostvaren produžetak ročnosti javnog duga, što je ostvareno smanjenjem učešća dolarskog duga, na koji je u velikoj meri uticala transakcija prevremenog otkupa dolarskih obveznica u junu i novembru ove godine.

Dinari, novac, plata, pare, novčanik

Foto: A. Nalbantjan

Sredstvima koja su ostvarena novom emisijom evroobveznica na međunarodnom finansijskom tržištu prevremeno su otkupljene ranije emitovene dolarske evroobveznice, u ukupnom iznosu od oko 1,7 milijardu dolara i ostvareni povoljni uslovi na međunarodnom finansijskom tržištu kapitala, po najnižoj kamatnoj stopi od 1,5 odsto (kuponska stopa) sa rokom dospeća od 10 godina.

Učešće dinarskog duga u ukupnom javnom dugu Republike Srbije na kraju oktobra ove godine povećano je na oko 28 odsto, dok je učešće dolarskog duga u ukupnom javnom dugu smanjeno na 19,7 procenata na kraju novembra ove godine.

Rejting agencija pozitivno ocenjuje nisku i stabilnu inflaciju koja je u oktobru iznosila 1,0 posto, uz istovremenu stabilnost deviznog kursa. Jačanje bankarskog sektora, posebno u pogledu kvaliteta aktive, podržalo je snažniji rast kreditne aktivnosti.

Udeo NPL smanjen je na 4,7 posto na kraju septembra u odnosu na oko 23 odsto koliko je iznosio u 2015. godini. U izveštaju se pozitivno ocenjuje rast investicionih ulaganja, poboljšanje uslova na tržištu rada, rast izvoza, kao i jačanje bankarskog sistema.

Siniša Mali: Najbolja nagrada za Srbiju na kraju ove godine

 

Prema oceni ministra finansija Siniše Malog, to je najbolja nagrada za Srbiju na kraju 2019. godine.

Zahvaljujući toj i prethodnim ocenama, dodaje ministar, Srbija će se još bolje pozicionirati na svetskom finansijskom tržištu i brže će stići do investicionog rejtinga.

Siniša Mali

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Jedna od najvećih svetskih rejting agencija potvrdila je naše dobre rezultate. Oni posebno pohvaljuju što spuštamo nivo javnog duga i što smanjujemo udeo dolarskog duga, i to pre svega zahvaljujući uspešnom emitovanju evroobveznica na međunarodnom finansijskom tržištu. Osim toga, hvale i naše fiskalne rezultate, odnosno suficit u budžetu, kao i nivo stranih direktnih investicija, što je nama posebno važno - rekao je Mali, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva.

On je rekao da je nagovešteno moguće dalje povećanje rejtinga naše zemlje sledećih 12 meseci.

- Uprkos stalnim slabostima u evrozoni, procenili su da će srpski BDP nastaviti da raste, kao i da će na kraju ove godine biti povećan na 3,6 odsto, a naredne na četiri odsto. Sve ovo govori da smo dobro isplanirali i budžet za sledeću godinu, koji je predvideo rast od četiri odsto, kao i da je planiran na realnim osnovama - rekao je Mali.

Niže kamatne stope i bolji uslovi finansiranja preduzeća

 

On je dodao da je povećanje rejtinga važna vest za sve građane Srbije, ali i za preduzeća i privredu uopšte.

- Ovo za sve građane znači niže kamatne stope i bolje uslove finansiranja preduzeća. To je najbolja potvrda da se smanjuje rizik zemlje, a to je ono što banke procenjuju prilikom određivanja visine kamatnih stopa. Dugoročno posmatrajući, koristi koje ćemo kao država ostvariti su višestruki, jer sve ovo podstiče preduzeća da više investiraju, proizvode, šire kapacitete, zapošljavaju ljude, a sve to vodi ka još većem privrednom rastu - istakao je Mali.

Siniša Mali

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ministar je naveo da će zahvaljujući ovim ocenama, kako se navodi u saoopštenju, domaći proizvodi biti još konkurentniji na stranom tržištu, jer će modernizacijom proizvodnje, zahvaljujući jeftinijem kreditiranju, doći do niže cene proizvoda i njegove lakše prodaje na inostranom tržištu.

Dodao je da su ovim sve prednosti koje Srbija ima prepoznate, a pre svega reč je o obrazovanoj radnoj snazi, povoljnim uslovima za strana ulaganja i raznim poreskim olakšicama.

- Srbija je sada stabilno i predvidivo tržište, a stalnim unapređenjem usluga, poput konstantne digitalizacije sa ciljem pojednostavljenja registracije privrednika, ili izdavanja dozvola za gradnju, ubrzavamo procedure i činimo da i domaći i strani investitori mogu da funkcionišu bez tenzija i suvišne birokratije - zaključio je Mali.

Tabaković: Potvrda dobrog ekonomskog puta

 

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković ocenila je ovo kao potvrdu dobrog ekonomskog puta na kojem se nalazi zemlja, ocenila je.

NBS FAKULTETI MEMORANDUM

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- To što je rejting agencija Standard and Pur (Standard and Poor"s) pored povećanja kreditnog rejtinga, Srbiji odmah dodelila i pozitivne izglede za njegovo dalje povećanje, jeste potvrda da smo na dobrom putu i da se rezultati ekonomske politike koju vodimo vrednuju na pravi način - izjavila je i istakla da je Agencija, imajući u vidu razmere nasleđenog problema, očekivano prepoznala, kako je istakla, veliki posao koji su NBS i Vlada Srbije uradili na planu smanjenja učešća problematičnih kredita, koji su u oktobru spušteni na nivo od 4,56 procenata.

- Rešavanje tog problema jedan je od faktora dvocifrenog rasta kreditne aktivnosti, čime se u punoj meri daje podrška ekonomskom rastu. U prilog tome govori činjenica da je oko 80 odsto rasta u kreditiranju privrede vođeno investicionim kreditima, čime je u Srbiji stvoren još jedan važan kanal finansiranja investicionog ciklusa koji traje od 2015. godine - dodala je guvernerka.

Ona ističe da su ocene Agencije u pogledu otpornosti srpske privrede u skladu sa stavom centralne banke da će domaći faktori rasta nadoknaditi usporavanje globalnog rasta, a da naše najnovije procene pokazuju da bi u poslednjem tromesečju ove godine trebalo očekivati dalje ubrzanje međugodišnjeg rasta BDP-a.

Vlahović: Ovo je rezultat reformi u okviru fiskalne konsolidacije

 

- Činjenica da podizanje rejtinga od strane Standard Pursa sledi nakon što rejting podigla Fič, takođe kredit rejting organizacija, govori o tome da su reforme koje su sprovedene pre svega u okviru fiskalne konsolidacije dovele do jedne, u ovom trenutku održive, makroekonomske stabilnosti - objasnio je ekonomista Aleksandar Vlahović.

Bela knjiga, White book, Aleksandar Vlahović

Foto: Marko Todorović

On ističe da je Srbiji potreban još jedan korak do dobijanja investicionog rejtinga, koji će omogućiti da se Srbija nakon toga na tržištu mnogo lakše i jeftinije zadužuje - odnosno koristi sredstva po nižim kamatnim stopama.

- Konačno dobijanje investicionog rejtinga, to je taj poslednji korak koji će biti dosta težak i zahtevaće sprovođenje strukturnih reformi, jako će puno značiti, na kraju krajeva imajući u vidu činjenicu da se u tom slučaju naše obveznice neće tretirati kao obveznice sa potpunom rezervacijom - smatra Vlahović.

Kaže da podizanje kreditnog rejtinga svedoči o postignutim rezultatima na planu kratkoročne fiskalne konsolidacije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>