• 7

Zemlja u kojoj za jelku moraju da izdvoje platu i po

Cene su visoke jer jelke sporo rastu

  • 7

Za jelku visoku dva metra u Velikoj Britaniji treba platiti između 72 i 92 dolara, dok u Gruziji, gde ovo drveće raste samo u određenim krajevima, cena može biti i tri puta veća.

Nordman jelka, najpopularnije novogodišnje drvo u Evropi, vrlo je retka, preneo je BBC.

U Gruziji ima mnogo šume, ali mnoge od njih su osiromašene zbog drvoseča koji su mimo zakona sekli drveće i jelke u jeku sezone. Novim zakonima je znatno smanjena ilegalna seča drveća.

Onaj ko prekrši zakon mora da plati čak 415 dolara, što je značajna svota ako se ima u vidu da je prosečna plata u Gruziji 2018. godine iznosila 369 dolara. Danas tamošnji stanovnici imaju priliku da kupe Nordman jelku na lokalnom uzgajalištu, ako mogu da je priušte sebi, jer se cene kreću između 294 i 519 dolara.

Cene su visoke jer Nordman jelke sporo rastu, a da bi dostigle visinu od dva metra, treba im i do 10 godina. Procenjuje se da će cene pasti za pet godina, kada se broj stabala poveća.

U Gruziji se slavi pravoslavni Božić 7. januara.

Video: Kraljevi! Litvanci bizarnom i presmešnom jelkom oduševili putnike na aerodromu

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Јелена

    Нека купе пластичну 🎄

  • Aca

    Kod nas javasluk! Seku gde stignu,posle se bacaju po kontejnerima,ulicama i slicno... Da bar vade sa busenom da moze kasnije da se zasadi to bi bila druga prica ali nazalost nije tako,takav smo narod

  • Čiča

    Kod nas je 85 000€

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke