• 9

Ne vole keš: Svetske elite žele bezgotovinsko društvo

Kao jedna od metoda predlaže se zamena novčanica sa visokim apoenima

  • 9
dolari novac pare Foto: Pixabay

Svetske elite žele da uspostave potpunu kontrolu nad finansijskim tokovima stvarajući "bezgotovinsko društvo", piše nemački Kontra magazin.

Iz tog razloga banke i platni sistemi čine sve kako bi obeshrabrili ljude da koriste papirni novac. U budućnosti će biti dovoljan jedan pritisak dugmeta da se čoveku oduzmu sredstva za život, upozorava autor članka Marko Majer.

List piše da svetske elite mrze novac u gotovini. I nije slučajno da je nedavno Međunarodni monetarni fond (MMF) dao "preporuke“ Centralnim bankama i vladama kako da obeshrabre ljude da koriste papirni novac.

Kao jedna od metoda predlaže se zamena novčanica sa visokim apoenima, piše autor članka. A svet se već kreće u tom pravcu — u Evropi i drugim razvijenim zemljama.

MMF takođe savetuje uvođenje gornje granice za gotovinske račune. Osim toga, plaćaju se i provizije za podizanje papirnog novca sa bankomata, kao i za njihovo stavljanje na račun.

Takođe se razmatra mogućnost devalvacije gotovine u odnosu na digitalnu valutu, kada će kupac doplaćivati za robu ako koristi novčanice. Vremenom će razlika u vrednosti samo rasti.

Na kraju će se stvoriti "bezgotovinsko društvo“, u kom će finansijska preduzeća dobiti potpunu kontrolu nad novcem ljudi, upozorava list.

Biće dovoljan jedan "klik“ da čovek ostane bez sredstava za život. Ovo je posebno opasno za članove opozicije i borce protiv sistema, jer se već sada blokiraju bankarski računi i računi u platnim sistemima, upozorava Majer.

(Telegraf Biznis/Sputnik)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Brana

    16. decembar 2019 | 19:45

    Celokupni danasnji novac je 95% virtuelan u beskonacnim nulama na nekim racunima sa iznosima u zilionima i na njemu se zasnivaju svetske ekonomije.Dokazsna hlupost.Zlato i kes su garancija,pre svega zlato.Novi svetski poredak kojim vladaju najmocnije porodice i kompanije(ne drzave) zele potpunu kontrolu broja ljudi,bolesti,lecenja,gladi i ratova.Proizvodnja svega toga njima i njihovim potomcima donosi neogranicenu moc s kojom bi oni ziveli kao Bogovi dok bi im covecanstvo sluzilo za igru i zabavu....

  • iz toronta

    16. decembar 2019 | 18:48

    Pocelo je...

  • S.z

    16. decembar 2019 | 18:19

    Ovde se radi o "preduvanom ekonomskom balonu" koji stampanjem novcanica moze explodirati dok se na ovaj nacin ceo sistem odrzava u zivotu jer sav taj "novac na racunima" realno ne postoji vec samo ide sa racuna na racun dok opet ne dodje do nekog pucanja kao "kriza" 2008 god. Definitivno da je kapitalizam zbog malog broja enormno bogatih i velikog broja zaduzenih tj. " robova " koji rade da prezive ili vrate dug zapao u veliku krizu sto se odrazava i na politicku nestabilnost sirom sveta jer je sve manje "srednje klase" na kojoj bi taj sistem trebao pocivati.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>