• 0

Otkrivena istina: Koliko novca Vatikan zaista izdvaja u dobrotvorne svrhe

Najveća dobrotvorna organizacija Vatikana godišnje prikupi 55 miliona dolara, a najnoviji izveštaj je otkrio koliko odlazi siromašnima.

  • 0

Vatikan godišnje prikupi preko 55 miliona dolara donacija preko svog dobrotvornog fonda Petar Pence, a crkveni zakon diktira papa Franjo i može legalno da koristi novac od donacija po svom sudu.

Izveštaj Wall Street Journal-a otkrio je da je samo 10 posto tih donacija iskorišćeno za stvarne dobrotvorne svrhe. Prema MSNBC-u, dve trećine preostalog novca otišlo je u rebalans unutrašnjeg budžeta Vatikana.

Ova vest bi mogla da bude alarmantna za donatore koji su dali svoje priloge kako bi se pomoglo najsiromašnijim, a ne da se isplaćuje administrativni deficit Vatikana.

Dug Svete Stolice iznosi neverovatnih  76 miliona dolara na budžetski proračun od 333 miliona dolara za prošlu godinu.  Ironično je da je izbor pape Franje 2013. godine zavisio upravo od rešenja kako da se smanje finansijski problemi Vatikana.

Izveštaj još navodi da je rastući dug Vatikana najvećim delom posledica povećanja plata i smanjenje investicija, kao i drugih ozbiljnih finansijskih neefikasnosti.

(T.T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>