• 0

Naftaši ostaju bez izvora novca: Zlatna banka se pretvara u "Greta zelenu"?

Banke menjaju politiku

  • 0

Goldman Saks će odbiti finansiranje projekta za istraživanje i proizvodnju nafte u Arktiku i za razvoj novog rudnika.

Gigant s Volstrita je ažurirao svoju politiku oko zaštite životne sredine i saopštio da će "svaku finansijsku transakciju koja direktno podržava novu eksploataciju ili razvoj nafte na Arktiku ograničiti"

- Odbićemo tu priliku - piše u saopštenju.

Goldman Saks će ubuduće temeljno razgovarati o proizvodnji uglja kako bi razumeli njihove strategije za diverzifikaciju iz termalne proizvodnje uglja pre nego što razmotre finansiranje.

- S ovom revizijom politike, Goldman Saks postaje prva velika američka banka koja je uspostavila eksplicitna ograničenja finansiranja bilo kog dela naftnog i gasnog sektora. Takođe je prva velika američka banka koja je isključila direktno finansiranje rudnika i postrojenja za ugalj širom sveta - saopštila je mreža Rainforest (RAN), komentarišuć́i Goldmanove nove politike.

Ranije ove godine, istraga Gardijana pokazala je da su najveće svetske investicione banke uložile 700 milijardi američkih dolara u projekte finansiranja uglja, nafte i gasa od potpisivanja Pariškog sporazuma, a JP Morgan je obezbedila jedinstvenu najveću sumu - 75 milijardi dolara.

Nove politike finansiranja Goldman Saksa u pogledu fosilnih goriva i dalje zaostaju za nekim većim evropskim bankama koje su se obavezale na stroža pravila finansiranja nafte, gasa i uglja.

Mnoge banke u Evropi su se suočile sa poslednjim godinama sve većim pritiskom javnosti i aktivista da zaustave finansiranje projekata na fosilnim gorivima. Neki od njih su rekli da će prestati da pružaju finansiranje za elektrane na ugalj ili istraživanje i proizvodnju nafte na Arktiku.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>