• 1
 ≫ 

Najbolji posao i ima ga sve više: Pomaže bogatašima da sakriju svoj novac

 ≫ 

Većina klijenata ima samo jedan zahtev

  • 1
tajna Foto: Pixabay

Franko Renson nikada nije bio zauzetiji - prima pozive i drži sastanke u svojoj kancelariji u centru Buenos Ajresa. Savetnik za bogate, za toliko posla, može da zahvali predsedniku Albertu Fernandezu, koji bogate Argentince čini vrlo nervoznim.

- Oni se plaše da će nova vlada biti agresivna u svojim poreskim politikama - rekao je Renson, glavni računovodstveni direktor lokalne kancelarije kompanije Amikorp, specijalizovane za organizovanje i upravljanje papirima koji su postali popularni.

Većina klijenata firme ima samo jedan zahtev: "Pomozite im da zaštitim ušteđevinu koju imam u inostranstvu".

Imaju dobar razlog za brigu. Fernandez, levo nagnuti populista, vraća zemlju u doba pokreta rođenog pedesetih pod Juanom Domingom Peronom koji favorizuje socijalnu potrošnju i lokalnu industriju. U svom prvom govoru na mestu predsednika to je jasno stavio do znanja.

- Da bismo uklonili glad, tražićemo veću solidarnost od onih koji imaju više kapaciteta da daju - rekao je Fernandez 10. decembra.

Te jednostavne reči opravdavaju zabrinutost među bogatim Argentincima, tvrdi ekonomista Martin Tetaz.

- Veći je porez na ličnu imovinu - napisao je Tetaz na Tviteru.

Argentinci nisu morali da čekaju dugo da bi videli prve mere. Šef kabineta Fernandeza, Santijago Kafiero, rekao je da će Kongresu biti upućen nacrt zakona kojim će se precizirati poreska politika koja će uključivati povećanje poreza na ličnu imovinu i veće stope za one koji imaju imovinu u inostranstvu.

Poljoprivrednici su već postigli povećanje izvoznog poreza, zbog useva pšenice, soje i kukuruza pre no što je nova vlada stupila na funkciju. Prošlog vikenda, Argentina je potvrdila porast izvoznih poreza kako bi finansirala troškove nove vlade. U isto vreme, zvaničnici su najavili da će se uvesti takozvani porez na turizam koji će Argentincima naplatiti dodatnih 30% za kupovinu međunarodnih avio karata, plaćanje njihovih mesečnih pretplata na Netflix ili korišćenje njihovih kreditnih kartica izvan druge zemlje.

argentina Foto: Pixabay

Argentinci su dugo skrivali svoj novac van zemlje kako bi zaštitili uštedu. Trenutno imaju više od 300 milijardi dolara uštede u inostranstvu, pokazuju podaci Zavoda za statistiku. Nova stroga pravila koja zahtevaju od nekih zemalja da dele podatke o bankarskim računima dodatno su uticala na to.

Poverenje, koji bogati sada traže u savetnicima je postalo jako tražena roba. Ranije, spas u savetnicima su tražili stariji, dok sada počinju da brinu i oni mlađi.

Argentina već ima veliko poresko opterećenje, blizu 30% BDP, što je znatno više od proseka u Latinskoj Americi od 22,8%, pokazao je argentinski Institut za fiskalnu analizu.

Visoki poreski pritisak obično dovodi do toga da Argentinci pokušavaju da sakriju deo svog bogatstva u stranoj valuti van zemlje.

Budući da je Argentina opet na rubu i da je ekonomija u recesiji, a inflacija se kreće na 50% godišnje, Fernandez nema mnogo načina da prikupi prihod koji bi potrošio na siromašne. Čini se da je najisplativije da izvači više novca od bogatih.

Prema najavama, porez na imovinu koja se čuva u inostranstvu mogao bi da bude duplo veći nego 2015. godine, što znači da bi stopa mogla biti i do 2,5%. Cilj ove mere je da ubedi Argentince da vrate svoj novac u zemlju.

Za neke je rešenje promena prebivališta ili selidba u inostranstvo da bi se umanjio uticaj Fernandezove poreske politike, rekao je Martin Litvak, šef pravne i poreske savetodavne firme koja ima kancelarije u Majamiju.

- Argentina izvozi bogatstvo: hiljade njih odlazi iz zemlje da živi vani, drugi preuzimaju posao u inostranstvu, a drugi ulažu svoj novac u ove fondove - rekao je Sardans.

Video: Ronaldo utajio 19 miliona poreza a na suđenje poneo dijamantski sat

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ko

    18. decembar 2019 | 07:01

    Se god na nečastan način a ima ih 99 posto na planeti obogatio želi da sakrije novac??!!E onda se budi iskonsko zlo da ga milijardu bogova nemogu zaustaviti??!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>