• 0

Da li je realno da Srbija ostvari rast od 7%? Svetska banka tvrdi apsolutno da

"Srbija je već sprovela program ambicioznih i složenih reformi, a da bi izazov za Srbiju u uslovima usporavanja rasta u globalnoj privredi bio da sprovede smeo program koji bi omogućio rast na duži rok"

  • 0
grafikon rasta, porast, napredak ekonomija, Foto: Shutterstock

Srbija može da ostvari dugoračan rast od sedam odsto godišnje uz novi ambiciozni program reformi, koji bi joj omogućio da za deset godina udvostruči BDP, smatraju stručnjaci Svetske banke koji su predstavili Ekonomski izveštaj o Srbiji "Nova agenda za privredni rast Srbije".

Izveštaj na 500 stranica postavljen je na sajtu Svetske banke, a direktorka Svetske banke za Zapadni Balkan Linda Van Gelder rekla je na konferenciji za novinare da je Srbiji potreban novi zalet reformi za otklanjaje prepreka za rast koje bi omogućile podizanje produktivnosti i veću konkurenciju.

- Da li je realno da Srbija ostvari rast od sedam odsto godišnje? Naš odgovor je apsolutno da - rekla je Van Gelder.

Navela je da je Srbija već sprovela program ambicioznih i složenih reformi, a da bi izazov za Srbiju u uslovima usporavanja rasta u globalnoj privredi bio da sprovede smeo program koji bi omogućio rast na duži rok, a koji bi bio usmeren na povećanje investicija i njihove produktivnosti i program kojim se podstiče pristup bolje plaćenim poslovima.

Ohrabrena je, kaže, time što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na jučerašnjem sastanku, kome je prisustvovala i premijerka Ana Brnabić, bio veoma zainteresovan za nalaze izveštaja i da je zatražio da tim Svetske banke tesno sarađuje sa premijerkom i Vladom na izradi akcionog plana za privredni rast Srbije.

- Tražio je da dođemo ponovo pre kraja decembra da mu damo dodatne informacije o aktivnostima. Do sada je realizovano nekoliko važnih reformi kao što je jačcanje sistema za upravljanje javnim investicijama. To može da stvori brži i bolji rast u narednoj godini - kaže Van Gelder.

Galina Andronova Vinselet, menadžer globalne prakse u SB, kaže da bi rast od sedam odsto omogući da svaka zemlja udvostruči dohodak.

grafikon Foto: Pixabay

- To pokazuje matematika. Održavanje sedam odsto rasta je težak posao, ali nije nemoguć zadatak za Srbiju - kaže Andronova Vinselet.

Navela je bi se uz godišnji privredni rast od pet odsto, dohodak po glavi stanovnika udvostručio, ali da bi za to bilo potrebno između 14 i 15 godina

- Održavanje sedam odsto rasta svake godine u periodu od 10 godina nismo videli u Evropi, ali to ne znači da Srbija ne može da ga dostigne - navela je Andronova Vinselet.

Na pitanje novinara da li su stručnjaci Svetske banke uzeli u obzir činjenicu da su iduće godine u Srbiji redovni izbori, šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Stiven Ndegva kaže da su to delimično uzeli u obzir, da izbori obično usporavaju ekonomske aktivnosti, ali i naglasio da je jako bitno da se prihvati nova agenda.

- Izbori su u demokratiji stvar koja se prirodno dešava, ali izbori takođe daju priliku za razgovore o ovakvim velikim reformama. Nadamo se da će se u javnosti diskutovati i o putu kojim će ići Srbija - kaže Ndegva.

Naveo je i da izbori ne moraju da budu remetilački faktor, nego neka vrsta mobilizacije i prilika da se stvori konsenzus u društvu da treba sprovesti novu agendu.

Vodeći ekonomista u SB Ekaterina Vostroknutova rekla je da će 2019. Srbija tek dostići nivo BDP iz 1990. godine, da se privredni rast u poslednjih nekoliko godina ubrazao i iznosio izmedu tri i četiri odsto, kao i da je smanjena nezaposlenost.

- Spoveli smo simulaciju na osnovu modela da vidimo šta bi se desilo kada bi Srbija imala ambiciju da dostigne Nemačku za 20 godina, izračunali koja je stopa rasta za to potrebna i utvrdili smo da bi ta stopa rasta bila sedam odsto - kaže Vostroknutova i poručuje da je sada pravo vreme da Srbija nastavi da koristi prednosti reformi sprovedenih u proteklih sedam godina.

Medu izvorima rasta navela je više javnih i privatnih investicija, unapređenje kvalifikacija radnika, povećanje produktivnosti i izvoza, pospešivanje konkurencije i efikasnost, kao i finansiranje firm u ekspanziji.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>