• 0

CEFTA usvojila sporazume: Lakša razmena roba i usluga

Komitet Centralnoevropskog sporazuma o evropskoj trgovini usvojio tri važna sporazuma

  • 0

Zajednički komitet Centralnoevropskog sporazuma o evropskoj trgovini (CEFTA) usvojio je na sastanku u Tirani više sporazuma, čiji je cilj dalja liberalizacija i lakša trgovina među članicama.

Ovi protokoli o trgovinskim uslugama treba da omoguće kompanijama međusobno priznavanje posebnih licenci, profesionalnih kvalifikacija i jednostavnost e-trgovine, saopštili su iz CEFTA-e

- U praksi to znači da će dobijena licenca na jednom tržištu vredeti na svih sedam. Ovaj protokol obezbediće pravnu osnovu za buduće međusobno priznavanje profesionalnih kvalifikacija - navodi se u saopštenju.

Dalja realizacija protokola će početi čim ga ratifikuju parlamenti svih članica CEFTA-e.

Drugi potpisani sporazum znatno će olakšati carinski postupak na CEFTA tržištu. To znači da će nacionalne sertifikate kompanija i nadležnih organizacija za carinjenje morati da priznaju sve stranke CEFTA-e. Početak primene ovog sporazuma planiran je za  april.

- Dakle, nakon što carinsku dokumentaciju pripremi jedan operator, ona neće morati da prolazi iste postupke na svakom carinskom mestu unutar sedam članica CEFTA-e. To ne samo da će olakšati postupke na granici, nego će takođe pomoći u izgradnji poverenja između stranaka koje će poštovati i primenjivati iste postupke - objasnili su iz CEFTA-e.

Pored ovoga, potpisan je i ugovor prema kojem će Evropska Komisija i Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju podržati ove projekte sa učešćem od 10 miliona evra.

Učesnici CEFTA-e razgovarali su i o priroritetima za 2020. godinu.

Trebalo bi da bude uveden nadzor tržišta za industrijske proizvode. To znači da će ako neki proizvod, na primer rezervni deo za automobil, bude proglašen nebezbednim u jednoj od članica, tretiraće se kao nebezbedan i u svim ostalim članicama potpisnicama - navodi se u saopštenju.

SRBIJA AUTOPUT Foto: Tanjug/Pedsedništvo Srbije

Kako bi se dodatno olakšala trgovina uslugama, članice CEFTA-e trebalo bi da pokrenu međuregionalnu regulatornu saradnju u barem jednom sektoru - poštanskim uslugama ili građevinarstvu.

Takođe je planirano unapređenje elektronske razmene podataka, a krenuće se od razmene carinske dokumentacije, uključujući i veterinarsku, fitosanitarnu i javno-zdravstvenu dokumentaciju i informacije.

Potpisnice CEFTA-e su Srbija, Crna Gora, Albanija, Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija, Moldavija i UNMIK/Kosovo.

Nakon što su Bugarska, Rumunija i Hrvatska postale članice EU, istupile su iz CEFTA-e.

Srbija je ovaj ugovor potpisala baš na današnji dan, 19. decembra 2006. godine. 

Video: Brnabić: CEFTA sporazum je jasan i nedvosmislen

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>