• 1

MMF vrlo zadovoljan ekonomskim rezultatima Srbije

MMF pozdravlja dalje popravljanje uslova na tržištu rada, uz rast zarada i pad nezaposlenosti.

  • 1

Odbor izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) doneo je odluku o uspešnom završetku trećeg razmatranja rezultata ekonomskog programa Srbije, koji je podržan Instrumentom za koordinaciju politike (PCI).

S obzirom na dobro sprovođenje mera ekonomske politike i dobre makroekonomske rezultate, odluka je doneta bez održavanja formalnog sastanka Odbora, što je mogućnost koja se koristi kada se proceni da formalna diskusija nije potrebna, saopšteno je iz Narodne banke Srbije.

Odbor je ocenio da Srbija nastavlja uspešno da sprovodi definisani ekonomski program, uz dobre domaće faktore rasta, nisku inflaciju, zdrav finansijski sistem, sprovođenje strukturnih reformi i dalje smanjenje učešća javnog duga u BDP-u.

- Srbija nastavlja da ostvaruje dobre ekonomske rezultate, uz rast koji je podržan svim komponentama - potrošnjom, javnim ulaganjima, izvozom i rekordno visokim prilivima SDI. Domaći faktori, odnosno snažna domaća tražnja u potpunosti kompenzuje negativne uticaje iz spoljnog okruženja. Zbog toga, za 2020. godinu MMF projektuje rast Srbije po stopi od 4 odsto -

Odbor je konstatovao da se program sprovodi po planu i da su kvantitativni ciljevi za kraj septembra 2019. godine ispunjeni. Ističe da je inflacija u Srbiji očuvana na niskom nivou i da nastavlja da se kreće blizu donje granice inflacionog koridora NBS.

- Narodna banka Srbije nastavlja da vodi adekvatnu monetarnu politiku, i u uslovima niskih inflatornih pritisaka referentnu kamatnu stopu je od jula snizila tri puta. Snažan priliv SDI tokom većeg dela 2019. godine bio je faktor pritisaka na jačanje dinara, a u takvim uslovima NBS je na deviznom tržištu bila neto kupac deviza - dodaje se dalje.

Ocenjuje i da je finansijski sistem Srbije zdrav, o čemu svedoče svi pokazatelji, dok će važna podrška srednjoročnom rastu biti razvoj tržišta kapitala i nastavak dinarizacije.

Banka prodaja nekretnina

Foto: Shutterstock

- Nastavljaju se i dobri fiskalni rezultati, uz dodatno smanjenje učešća javnog duga i napredak na planu reforme poreske uprave i jačanje okvira za upravljanje javnim investicijama. Očuvanje fiskalne discipline očekuje se i u narednom periodu, uz ocenu da se fiskalnim deficitom od 0,5 odsto BDP-a, koji je planiran budžetom za 2020., obezbeđuje dalje smanjenje javnog duga, a istovremeno se stvara fiskalni prostor za kapitalne investicije i dodatno snižavanje poreskog opterećenja rada -

MMF pozdravlja dalje popravljanje uslova na tržištu rada, uz rast zarada i pad nezaposlenosti.

Odbor ocenjuje i da nosioci ekonomske politike u Srbiji ostaju posvećeni sprovođenju strukturnih reformi i u 2020. godini, a radi povećanja potencijalnog rasta Srbije i daljeg rasta investicija.

Guverner NBS Jorgovanka Tabaković je, povodom odluke MMF-a, izjavila da je, ako se imaju u vidu ekonomski rezultati naše zemlje, odluka očekivana.

- Srbija će nastaviti da sprovodi svoj ekonomski program jačanjem domaćih faktora rasta, čuvanjem inflacije na niskom nivou, kao i očuvanjem stabilnog i zdravog finansijskog sektora i u narednom periodu - poručila je guverner Tabaković.

Takođe, naglasila je da će sve mere koje se donose imati za cilj rast životnog standarda naših građana i podsticajne uslove poslovanja za našu privredu.

Podsetila je i na to da je u novembru Tao Džang, zamenik generalnog direktora MMF-a, posetio Srbiju, ocenivši da je "tokom sedam godina, što nije dug period, Srbija napravila potpuni zaokret u vođenju ekonomije”. Tom prilikom Džang je ocenio i da su "niska inflacija i stabilan finansijski sektor značajna podrška zdravim javnim finansijama”, što je sada Odbor direktora i potvrdio.

Instrument za koordinaciju politike odobren je Srbiji u julu 2018. na period od 30 meseci, savetodavnog je karaktera i ne predviđa korišćenje finansijskih sredstava.

Ekonomski program Srbije, koji je MMF podržao svojim Instrumentom, ima za cilj očuvanje makroekonomske i finansijske stabilnosti i nastavak strukturnih i institucionalnih reformi za podsticanje bržeg i sveobuhvatnog rasta, stvaranje novih radnih mesta i dalji rast životnog standarda naših građana, ističu iz NBS.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Da

    19. decembar 2019 | 12:11

    Pitaj narod jel zadovoljan..on je relevantan..niko drugi !

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>