• 3

Konte o spajanju Fijata i Pežoa: Zaštita radnih mesta prioritet

Zaštita radnih mesta biće glavni prioritet

  • 3
Fijat, Pezo Foto: Wikipedia

Italijanski premijer Ðuzepe Konte pozdravio je planirano spajanje Fijat Krajslera (FCA) sa francuskim rivalom Pežo-Sitroenom (PSA), ali je poručio da će, što se vlade tiče, zaštita radnih mesta biti glavni prioritet.

- To može da bude velika prilika za Italiju i Evropu - rekao je Konte za dnevni list "La Stampa", prenosi Rojters.

Takođe je ocenio da će dogovor o razvoju ekološki prihvatljivih modela i stvaranju četvrtog po veličini svetskog proizvođača automobila pomoći integraciji evropske industrije.

U izjavi datoj uoči sutrašnjeg sastanka između rukovodstva Fijat Krajslera i predstavnika italijanskog sindikata, Konte je naveo da sporazum dva auto-giganta ne bi trebalo da ima negativan uticaj na radna mesta.

- Garancija da će nivoi zaposlenih biti očuvani i održavani stavljena je ''crno na belo'' u zajedničkom saopštenju FCA-PSA - rekao je on.

Dodao je da je "za ovu vladu, zaštita stabilnosti radnih mesta od ključnog značaja".

Fijat Krajsler je saopštio da se očekuje 3,7 milijardi evra (4,1 milijardu dolara) godišnjih ušteda od spajanja sa Pežo-Sitroenom i da neće biti zatvaranja fabrika. Sindikati su takođe pozdravili odluku FCA i PSA da u 11-člani upravni odbor udržene grupe uđu dva predstavnika sindikata - jedan iz Italije i jedan iz Francuske.

Analitičari očekuju da će u fabrikama ovih kompanija u Evropi, koje se prostiru na potezu od Portugalije do Britanije, biti pokrenuta detaljna analiza jer imaju preklapanje brendova i nedovoljno iskorišćene pogone.

Fabrike FCA u Italiji koje rade s nedovoljnom iskorišćenošću kapaciteta zapošljavaju oko 58.000 radnika, što je više od jedne četvrtine radne snage kompanije.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola B.

    19. decembar 2019 | 13:02

    PSA ne cine samo Peugeot i Citroen, vec i luksuzni DS. Ne znam sta ce im ovaj eksperiment sa Italijanima.

  • Vuk

    19. decembar 2019 | 14:33

    Očajnički potez evro auto industrije. Nemci se još drže, ali nemaju snage za nadolazeću silu sa istoka, tj. Kine.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>