• 3

Koja će evropska država biti domaćin Huaveju? Traže lokaciju za fabriku

Izgradnja fabrike komponenti na najstarijem kontinetnu

  • 3

Evropa će dobiti fabriku komponenti za potrebe kineske komunikacione grupe Huavej, najavio je predsednik ove kompanije, Lijan Hua. 

Huavej (Huawei), kompanija, mobilni telefoni, Foto: Tanjug/AP

-Planiramo da ubuduće proizvodimo sopstvene komponente na nekoj proizvodnoj lokaciji u Evropi. Stoga radimo na studiji izvodljivosti za otvaranje fabrike u Evropi. Izbor zemlje zavisiće od ove studije-, izjavio je Lijan, i dodao da bi se ovo moglo ostvariti veoma brzo.

Predsednik Huaveja naglasio je da u oblasti 5G tehnologije kompanija -već sada ne zavisi više od američkih dobavljača kada se radi o snabdevanju čipovima i drugim komponentama-.

Da podsetimo, predsednik Donald Tramp je Huavej nazvao -oružjem kineske obaveštajne službe-, te je zabranio njeno poslovanje na teriotoriji SAD-a, označivši ih kao bezbedonosni rizik.

USA, Huawei Foto ilustracija: Nikola Jovanović/Shutterstock

Huavej je od tada uspeo da pokrene proizvodnju svojih uređaja bez američkih delova, zamenivši ih komponentama drugih dobavljača.

Ipak, američko Ministarstvo trgovine je u avgustu ublažilo neka ograničenja i dalo dozvolu Huaveju da održava i ažurira postojeće mreže i mobilne uređaje u SAD.

Huavej je postao vodeći igrač u 5G infrastrukturi i drugi po veličini proizvođač mobilnih telefona, nakon Samsunga.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rade

    19. decembar 2019 | 15:15

    Srbija, naravno. Koja bi druga zemlja za njih bila najpovoljnija ! ! !

  • Рафа

    21. decembar 2019 | 04:45

    Стручњака има а може и да се ишколује а није проблем и да се део увезе, све на срачунато, Србија мора имати и других инвестиција...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>