• 1

Biće topli radijatori: Rusija i Ukrajina postigle načelni sporazum o gasu

"Imamo zvanični dogovor, a o detaljima će se razgovarati u petak u Moskvi i Kijevu. Ovo su dobre vesti za Evropu, Rusiju, Ukrajinu i tržište gasa", kaže Šefčovič

  • 1

Iz Berlina je potvrđeno da su Rusija i Ukrajina, uz posredovanje Evropske komisije, načelno postigle dogovor kada je reč o tranzitu gas. Bivši potpredsednik Energetske zajednice Maroš Šefčovič rekao je i da će dve strane danas nastaviti konsultaciuje u svojim prestonicama.

"Razgovori su bili veoma intenzivni. Imamo zvanični dogovor, a o detaljima će se razgovarati u petak u Moskvi i Kijevu. Ovo su dobre vesti za Evropu, Rusiju, Ukrajinu i tržište gasa", kaže Šefčovič, a izveštava agencija Tas s.

Ruska kompanija Gasprom je u međuvremenu saopštila da će nakon trilateralnih konsultacija u Berlinu "razgovori sa Ukrajinom o gasu biti nastavljeni danas u Minsku". U saopštenju ruskog gasnog giganta se napominje i da će sastanak biti "na visokom nivou", a delegaciju Gasproma predvodiće prvi čovek kompanije Aleksej Miler.

Trilateralni razgovori o gasu između Rusije, Ukrajine i EK u Berlinu su trajali više od šest sati. Detalji nacrta sporazuma nisu objavljeni, međutim, ruski ministar energetike Aleksandar Novak rekao je da su tri strane razgovarale o konkretnim količinama i uslovima ugovora o tranzitu ruskog gasa preko Ukrajine.

Aktuelni sporazum između Gasproma i ukrajinskog Naftogaza ističe 31. decembra. Prethodni trilateralni razgovori su održani 28. oktobra, podseća Tas s.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ćomi

    20. decembar 2019 | 12:48

    Ko je očekivao drugačiji ishod, gadno se prevario.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>