• 1

Kompanije – partneri u dostizanju ciljeva održivog razvoja UN

Da je moguće istovremeno poslovati odgovorno prema društvu i biti profitabilna kompanija, potvrdio je NIS na sednici Međuresorne radne grupe za sprovođenje Agende Ujedinjenih nacija za održivi razvoj do 2030. godine

  • 1
Sednica na temu održivog razvoja, NIS Foto: Mladen Janković

Na ovom skupu, Naftna industrija Srbije je predstavljena kao primer dobre prakse u ostvarivanju ciljeva održivog razvoja kompanija u privatnom sektoru.

Govoreći o održivom razvoju NIS-a, Nenad Stojković, menadžer za održivi razvoj je istakao da su ovi principi duboko utkani u sve biznis procese, kao i da je NIS prva kompanija u Srbiji koja je javnosti predstavila verifikovan izveštaj o održivom razvoju.

Sednica na temu održivog razvoja, NIS Foto: Mladen Janković

- Još pre devet godina smo počeli sa praksom izveštavanja o održivom razvoju koji pripremamo u skladu sa GRI standardima. Naše izveštavanje je usklađeno sa UN ciljevima održivog razvoja, a u poslovanju kompanije prepoznajemo čak 12 od 17 UN ciljeva održivog razvoja,  istakao je Stojković.

Ta usklađenost, između ostalog se ogleda u brizi o lokalnoj zajednici, zaposlenima i mladima, ulaganja u ekologiju i obnovljive izvore energije, rodnoj ravnopravnosti… U projekte u lokalne zajednice, NIS je tokom  proteklih 10 godina uložio oko 3,8 milijardi dinara, a kroz program “Energija znanja”, NIS realizuje saradnju sa univerzitetima i srednjim školama u zemlji i inostranstvu koji dorpinosi kvalitetnijem obrazovanju. Samo u ekološke projekte od 2009. godine, NIS je uložio više od 13 milijardi dinara. Odgovoran odnos kompanije ogleda se i u korišćenju vodnih resursa iz najmanje osetljivih vodozahvata, a realizovan je i veliki broj projekata u oblasti obnovljive energije.

Sednica na temu održivog razvoja, NIS Foto: Mladen Janković

U skladu sa ciljevima Ujedinjenih nacija, kompanija ulaže i u zdravlje i edukaciju zaposlenih kao u pokretačku snagu, istakao je Stojković i dodao:

- Dobar odnos prema zaposlenima je osnovni preduslov za razvoj kompanije. NIS ima jedan od najboljih kolektivnih ugovora, programe studentske prakse i povratak u Srbiju kao alate kojima se  trudimo da mlade zadržimo u Srbiji i omogućimo im motivišuće radno okruženje. Takođe, negujemo princip jednakih šansi za sve zaposlene u svakom pogledu. U skladu sa tim, potpisnik smo sedam principa Ujedinjenih nacija za osnaživanje žena kao i partnerstva za ravnopravnost sa poverenikom za zaštitu ravnopravnosti -

Na sedmoj sednici Međuresorne radne grupe koja je održana u Palati Srbija, analizirane su i dosadašnje aktivnosti i najavljeni budući koraci u vezi implementacije Agende. Prisutne je na otvaranju skupa pozdravila ministarka Slavica Đukić Dejanović, predsednica Međuresorne radne grupe koja je ukazala na važnost saradnje na svim nivoima u ostvarivanju ciljeva održivog razvoja. Fransoaz Žakob, stalna koordinatorka UN u Srbiji najavila je da će tim UN u Srbiji nastaviti da bude posvećen zajedničkom radu sa svim relevantim akterima i na svim nivoima u daljem unapređenju Agende 2030 i poboljšanju uslova života za sve ljude u Srbiji, a Urs Burki predstavnik nemačke organizacije za međunarodnu saradnju – GIZ je predstavio aktivnosti i značaj regionalnih skupova.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Бобе

    20. decembar 2019 | 14:16

    Е, а шта тражи тамо вечита СЂД?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>