• 0
 ≫ 

Mobing doveo do kolektivnih samoubistava: Telekomunikacioni gigant strogo kažnjen

 ≫ 

Oranž je prva velika francuska kompanija kojoj je suđeno po optužbi za institucionalizovani kolektivni mobing. U fokusu suđenja bilo je 39 slučajeva 19 samoubistava, 12 pokušaja samoubistava i osam slučajeva teške depresije

  • 0

Francuska telekomunikaciona kompanija Oranž proglašena je krivom za veliki broj samoubistava zaposlenih, koja su posledica mobinga.

Njen bivši direktor osuđen je na kaznu zatvora, dok kompanija mora da plati 75.000, kao i  dodatne stotine hiljada evra odštete zbog ovih tragičnih dešavanja nastalih tokom 2000-ih godina, u vreme restrukturiranja kompanije.

Posledice reforme bile su fatalne po mnoge radnike, a sama presuda je presedan jer je Oranž, tada Frans telekom, prva velika francuska kompanija kojoj je suđeno po optužbi za institucionalizovani kolektivni mobing. Ova istorijska presuda mogla bi da podstakne suđenje i drugim preduzećima koja su se ophodila slično, a u pravnom postupku su. U fokusu suđenja bilo je 39 slučajeva 19 samoubistava, 12 pokušaja samoubistava i osam slučajeva teške depresije, u periodu od 2006. do 2009. godine

Francuska je među malobrojnim svetskim zemljama koje imaju mogućnost da procesuiraju kompanije ili zaposlene zbog takvih zloupotreba. Bivši direktor Oranža Didije Lombar osuđen je na četiri meseca zatvora i kaznu od 15.000 evra, zbog čega je njegov advokat najavio žalbu.

Njemu, njegovoj desnoj ruci Luj-Pjeru Venu i direktoru ljudskih resursa Olivijeu Barberu sudilo se zbog vođenja "politike destabilizacije". Ni menadžeri na nižim pozicijama nisu prošli bolje. Naime, njih četvoro osuđeno je na kratke zatvorske kazne i isplatu nekoliko hiljada evra, zbog saučesništva.

Budući da je reč o klasičnom kompanijskom sistemu, oni su negirali odgovornost za samoubistva, jer su igrali na "kartu" enormno velikog kolektiva, odnosno ne žele da odgovaraju za smrt ljudi koje nisu poznavali. Sud je, ipak, odlučio da su i oni i kompanija krivi za kolektivni mobing, navodeći u presudi da su "metode korišćene za ukidanje 22.000 radnih mesta bile ilegalne".

Advokati Oranža navode da su ukidanja radnih mesta bila neophodna zbog procesa privatizacije tada državnog Frans telekoma. Uprkos svemu, kompanija je i dalje dominantna u Francuskoj, a posluje u 26 zemalja Evrope, Bliskog istoka i Afrike.

Vrednost njenih akcija nije znatno promenjena nakon presude.

(Telegraf Biznis/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>